Iedereen kent regenwormen wel: die dunne, roze, slappe wormen die je tegenkomt tijdens het tuinieren of op de stoep bij je huis. Veel mensen vinden deze dieren niet bijzonder of zelfs een beetje vies, maar zodra ze soort beter leren kennen, veranderen ze snel van mening. Dit dier is namelijk ontzettend belangrijk voor onze voedselproductie en... heeft een bijzonder seksleven.
Dit moet je weten over de regenworm
Soorten: er zijn meer dan 20 soorten regenwormen! Habitat: in de bodem en soms in een boom onder schors Dieet: plantenresten Talent: ze zorgen voor een vruchtbare bodem
Veel dieren zijn óf mannelijk óf vrouwelijk, maar de regenworm is het allebei. Het dier heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Toch kan hij zichzelf niet bevruchten. Daar heeft hij een andere regenworm voor nodig. 'Het' vindt plaats in het donker of na een fikse regenbui. De twee wormen gaan naast elkaar liggen, met de koppen in tegengestelde richting, buik aan buik... Standje 69 dus.
Ze nemen alle tijd voor elkaar, het is absoluut geen vluggertje. De wormen hebben allebei een geslachtsopening. Via een groef op hun lichamen vloeit het sperma van de ene partner naar de andere partner. Daarnaast produceren ze veel slijm, dat beide wormen omhult. Het is een intieme gebeurtenis en duurt uren. Na de paring neemt een worm het zaad van de ander mee. Na een paar weken of zelfs maanden ontwikkelt er zich een regenwormpje.
Regenworm als hoofdrolspeler
Wil je meer weten over de regenworm? In de gloednieuwe podcast van Vroege Vogels, genaamd Vroege Vogels en Andere Dieren, wordt de regenworm uitgebreid besproken. Je kunt de podcast beluisteren in je favoriete podcast-app, of klik op onderstaande link om hem direct te beluisteren.