Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lekkende olietanker op de Noordzee

  •    •  
11-03-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
olietanker

© pixabay

Gistermiddag rukte de Britse kustwacht uit na een aanvaring tussen een Amerikaanse olietanker en een Portugees vrachtschip op de Noordzee. De olietanker liep hierbij een gescheurde tank op, waardoor vliegtuigbrandstof uit de tanker de Noordzee in lekt. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf Crowley, dat het schip in beheer heeft. Greenpeace Nederland en Stichting de Noordzee maken zich grote zorgen over de milieuschade.

Aanvaring op de Noordzee

De Amerikaanse Stella Immaculate raakte gistermiddag in botsing met de Portugese Solong, voor de kust van East Yorkshire. De Solong was onderweg van het Schotse Grangemouth naar Rotterdam. De Stena Immaculate lag waarschijnlijk stil op het moment van de aanvaring. Er is nog veel onduidelijk over de oorzaak van de botsing. Volgens de Britse weerdienst was het zicht tijdens de aanvaring slecht door mist en laaghangende wolken.

Na de aanvaring brak op beide schepen brand uit. Op de meest recente beelden is geen vuur meer te zien, maar Britse nieuwszender Skye News meldde eerder deze ochtend nog altijd te horen dat aan boord brandt woedt. Vrijwel alle bemanningsleden van de schepen werden na de aanvaring gered. Alleen een opvarende van de Solong wordt nog vermist.

Locatie botsing olietanker

Gemaakt door het ANP

© Bron: BBC/Marine Traffic

Gescheurde tank

Een aantal uur na de botsing werd duidelijk dat een tank in de Stena Immaculate tijdens de botsing scheurde. De olietanker vervoerde kerosine voor het Amerikaanse leger, waarvan een deel in de Noordzee is gelekt. Daarnaast had de Solong volgens de BBC uiterst giftig natriumcyanide aan boord. Of die stof in zee terecht is gekomen is dusver onduidelijk.

Grote zorgen bij milieuorganisaties

Greenpeace Nederland waarschuwt dat snel ingrijpen om natuurschade te beperken noodzakelijk is. De klimaatorganisatie geeft aan berichtgeving over de botsing op de voet te volgen. "Maar het is nog te vroeg om de omvang van milieuschade te beoordelen", aldus directeur Andy Palmen. De impact van de aanvaring hangt volgens Palmen af van een aantal factoren. "Waaronder de hoeveelheid en het type olie dat door de tanker werd vervoerd, de brandstof van beide schepen en de hoeveelheid die in het water terechtkomt. Stromings- en weersomstandigheden zijn ook belangrijk om te bepalen hoe een eventuele lekkage zich gedraagt." Verder zegt Palmen zich zorgen te maken. "Zowel de hoge snelheid van de botsing als de beelden van de nasleep zijn reden tot grote bezorgdheid." Hij zegt dat de gedachten uitgaan naar alle getroffenen en hulpdiensten die op de situatie afgaan.

Ook Stichting de Noordzee vindt de situatie zorgwekkend en vreest voor een natuurramp. "We gaan zien of de brand snel bedwongen kan worden. Het is belangrijk dat zo weinig mogelijk brandstof in de zee komt", aldus directeur Ewout van Galen. Als olie in zee komt, heeft dit directe gevolgen voor het zeeleven. "Denk bijvoorbeeld aan vogels, vissen en zeezoogdieren", legt Van Galen uit. "Als een vogel helemaal onder de olie zit, kan hij zijn drijfvermogen kwijtraken. Dan kan hij zinken en verdrinken." Ook plankton kan last hebben van lekkende brandstof.

De aanvaring is volgens Van Galen een direct gevolg van toenemende drukte op de Noordzee. Hij heeft de laatste vijf jaar meerdere incidenten met schepen gezien. "De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld", zegt de directeur. "Met zoveel scheepsbewegingen per jaar is veiligheid op zee enorm belangrijk. Ook bijvoorbeeld om botsingen met installaties op zee te voorkomen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor