Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lichtgevende kikker gevonden

  •  
16-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
Fluorescente boomkikker

© Fluorescente boomkikker, Bron: Carlos Taboada et al., PNAS

Wetenschappers hebben voor het eerst fluorescentie bij een amfibie ontdekt. De Zuid-Amerikaanse boomkikker licht prachtig blauwgroen op als je er met ultraviolet licht op schijnt. 

Fluorescentie

In het daglicht is de zogenaamde polkadot boomkikker ( Hypsiboas punctatus ) geelgroen gekleurd met rode stippen. Wetenschappers van de universiteit in Buenos Aires beschrijven nu in het vakblad PNAS dat de kikker een fluorescerende huid blijkt te bezitten. Beschenen met ultraviolet licht, geeft de kikker een fel groen en blauw schijnsel af.

Absorptie

Hoe de kikker aan zijn licht komt, is wel al bekend. Hij absorbeert namelijk daglicht, wat hij dan in het donker weer 'afgeeft'. De kikker heeft fluorescente moleculen die nog nooit eerder zijn aangetroffen in dieren. 

Functie

Het is nog een raadsel waarom de boomkikker oplicht. Het is de eerste amfibie bij wie de verlichtingseigenschap is vastgesteld. Het zou kunnen gaan om communicatie, camouflage of het aantrekken van voortplantingspartners. Tot nu toe blijft het speculeren, want het is nog onduidelijk of de kikker zelf de gloed wel kan waarnemen.
Bron filmpje: Harry Pettit voor Mailonline
Bron: ANP, Kennis van Nu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor