Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maak kennis met de boktor + filmpje

  •    •  
07-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6030 keer bekeken
  •  

Het is een fascinerende groep insecten, vindt Bo van der Linde van Brabants Landschap: boktorren. Tijdens haar afstudeerstage in natuurgebied de Mortelen in Brabant raakte ze gefascineerd door deze langsprietige kevers. Ze neemt ons mee op pad in haar gebied en legt ons alles uit over boktorren.

Bosrandbeheer is essentieel

De Mortelen bestaat voor een groot deel uit leembos. In de donkere ondergroei van bomen vindt je geen boktorren, maar de bosranden zijn een waar boktorrenwalhalla. Een bosrand waar dood hout ligt, en veel kruiden zijn, is perfect voor de boktor. Boktorren leven namelijk als larve in dood hout. Daarna als volwassen kever, ook imago genoemd, drinken ze nectar van schermbloemen. Daar zijn ze dus het gemakkelijkst te vinden. Omdat ze hier in de Mortelen extra aandacht aan bosrandbeheer en hebben besteed, is het gebied goed voor boktorren. "Ik ben hier al heel veel zeldzame soorten tegen gekomen" zegt van der Linde blij.

Boktor lijkt nep

We komen onder andere de zwarttip smalboktor tegen. Een middelgrote boktor die opvalt door zijn geelbruine kleur en zwarte stip achterop zijn dekschilden. De antennes zijn dik en lang, ongeveer net zo lang als het beestje zelf. "Dat is een belangrijk kenmerk van de boktor dat ze onderscheidt van andere kevers." zegt van der Linde. Sommige boktorren hebben zulke grote dikke antennes dat ze bijna niet echt lijken. "Het is net speelgoed." Ook bestaan ze uit allemaal verschillende kleine stukjes. In bovenstaand filmpje, kun je de bijzondere diertjes goed bekijken.

Meer over:

boktorren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor