Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maartse bloeiers: welke hebben we gezien?

  •  
13-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1871 keer bekeken
  •  
Kruishyacint - joke van de poppe

Kruishyacint

© Joke van de Poppe

Maart laat zich kenmerken door de eerste tekenen van de lente. Dit kunnen die lekkere eerste warme, zonnige dagen zijn. Maar ook zien we een mooi aantal bloemen die kleur geven aan het verder nog kale landschap. Welke hebben we deze maand voorbij zien komen?

Maarts viooltje

Tja, what's in a name.. Het maarts viooltje dankt zijn naam aan zijn vroege bloei. Deze paarse bloeier kruipt over de grond en bloeit daar in matten. Een andere naam voor dit viooltje is ook wel de 'welriekende viool'. De aangename geur die het verspreidt is hier natuurlijk oorzaak van. Het maarts viooltje heeft een verspreidingsgebied dat bestaat uit Zuid-Limburg, het gebied van de Grote rivieren en Zuidwest Nederland.

Maarts viooltje - Dirk Muller

Maarts viooltje

© Dirk Muller

Krokus

De krokus begint misschien al in februari te bloeien, maar is ook in maart nog volop te zien. Als een van de eerste bollen die gaan bloeien zijn ze vaak massaal in parken en tuinen te vinden. Wanneer de zon schijnt staan de bloembladeren wijd open. De krokus komt oorspronkelijk uit de berggebieden in Midden- en Zuid-Europa, maar is tegenwoordig een favoriet als bolgewas in vele tuinen.

Krokus - jeanet1

Krokus

© Jeanet1

Sleedoorn

De eerste struik die wit bloeit in de lente is de sleedoorn. Je ziet de struik in heggen, hagen en langs de rand van bossen. Vogels zijn gek op de sleedoorn om een aantal redenen. Ten eerste bieden ze een mooi nesthabitat, maar daarnaast verschijnen er na de witte bloemen in de loop van de zomer blauwe bessen. Deze zijn voor de mens ook eetbaar wanneer de vorst erover heen is geweest.

Sleedoorn - Sjani van Ophemert

Sleedoorn

© Sjani van Ophemert

Bosanemoon

De bosanemoon geeft een kleurrijk aanzicht aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar. Op de rijkere bosbodem worden vaak grote gebieden bedekt door deze witte bloeier. Soms lijkt het zelfs of er nog sneeuw ligt. De bosanemoon groeit graag op vochtige, hummusrijke grond in loofbossen. In de volksmond wordt deze bloem ook wel eens de wrattenbloem genoemd. Dit omdat het giftige sap huidontstekingen kan veroorzaken.

Bosanemoon - heuvelyoup

Bosanemoon

© Heuvelyoup

Grote ereprijs

De volgende bloem vind je vaak in bermen of kort gemaaide gazons: de grote ereprijs. Het is een klein plantje relatief grote, blauwe bloemen met een doorsnee van ongeveer 1 cm. De ereprijs heeft een voorkeur voor kleiige of andere zwaardere grondsoorten. Vanaf 1830 heeft deze bloem zich langzaam verspreidt. Het oorspronkelijk gebied waar de ereprijs vandaan komt is West-Azië.

Grote ereprijs- euroblinkie

Grote ereprijs

© Eurobllinkie

Witte dovenetel

Al vroeg in de lente vind je de witte dovenetel. Deze plant produceert fraaie witte liploemen om de stengel die zeer in trek zijn bij hommels en bijen. De bladeren van de witte dovenetel lijken nogal op die van de brandnetel. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed behaard, maar deze haren branden niet. Hier komt de naam dovenetel vandaan. Deze plant komt in heel Nederland voor.

Witte dovenetel - Dirk Slijkhuis

Witte dovenetel

© Dirk Slijkhuis

Groot hoefblad

Het is vaak een opvallende verschijning: het grote hoefblad. Het bijzondere aan deze plant is dat de bloem al eerder te zien is dan het blad. De grote bladeren waar de plant naar vernoemd is ontwikkelen zich later. In de bloeiknots zitten veel hoofdjes bij elkaar die afzonderlijk gaan bloeien. Het grote hoefblad houdt erg van een zeer vochtige bodem, waardoor de plant vaak langs de waterkant te vinden is.

Groot hoefblad - lwbusser

Groot hoefblad

© lwbusser

Natuurlijk was er nog veel meer bloeiends te zien deze maand. Heb jij een mooie foto van een echte maartbloeier? Stuur hem dan in via de fotopagina.

Meer over:

maart, bloemen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor