Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maatregelen tegen hoogwater (updates)

  •  
28-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
Hoogwater.jpg

Op verschillende plekken in het land is er overlast door een hoge waterstand. Volg in dit artikel de laatste ontwikkelingen rondom hoogwater in Nederland.

Update dinsdag 28 november 

Verhoogde waterstand in de Maas

De Maas in Limburg bereikt dinsdagmiddag weer een licht verhoogde waterstand. Dat komt door de vele regen in België en in Nederland. In Noord-Limburg kan de rivier buiten de oevers treden, waardoor hier en daar wateroverlast ontstaat, aldus waterschap Limburg. Het water in de Geul in Zuid-Limburg wordt omgeleid wegens werkzaamheden, waardoor op onverwachte plekken water kan komen te staan. Dat is niet alarmerend, maar het schap houdt de situatie scherp in de gaten.

Ook in de grote rivieren blijft de waterstand hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Waterschap Rivierenland laat de grote gemalen bij Kinderdijk, Dreumel en Nijmegen voortdurend draaien om wateroverlast te voorkomen. De grond is overal doorweekt door de vele regen die al is gevallen, zodat nieuwe neerslag direct via de sloten en kanalen in de rivieren terechtkomt.

Kwel

Langs de grote rivieren komt ook veel kwel voor. Dat is grondwater dat niet meer kan wegzakken en dat door de hoge waterstanden achter dijken omhoogkomt. Kwel zorgt voor grote plassen op het land. Kwel moet weggepompt worden.

Stormvloedkering Ramspol gesloten om hoogwater IJsselmeer

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen is vrijdagmorgen gesloten vanwege de hoge waterstand op het IJsselmeer in combinatie met stormachtige wind, aldus Rijkswaterstaat. De Ramspolkering sluit het Zwarte Meer af van het Ketelmeer. De opblaasbare Ramspolkering is de enige balgstuw ter wereld die dienst doet als stormvloedkering. Als de kering dicht is, vormt hij een barrière tegen binnendringend water van 10 meter hoog en 240 meter lang.

Rijkswaterstaat heeft voor de delta van de IJssel en de Vecht en voor de kust van Flevoland aan de kant van het IJsselmeer code geel (verhoogde waakzaamheid) afgegeven. Een aantal grote sluizen is al gesloten en er zullen er vrijdag waarschijnlijk meer volgen. De waterstand op het IJsselmeer en het Markermeer is hoog, terwijl de IJssel ook veel water afvoert. Waterschappen moeten lozen op het IJsselmeer om overstromingen landinwaarts te voorkomen. De waterstand van het IJsselmeer blijft ook zaterdag nog hoog, denkt de waterbeheerder.

Stormachtig weer zorgt voor hoge golven

Ook langs delen van de kust staan Rijkswaterstaat en de waterschappen op scherp. In de loop van vrijdagmiddag trekt de wind aan tot stormachtig, wat voor hoge golven op zee gaat zorgen. Tegelijkertijd staat het water in de rivieren hoog en is het land kletsnat, zodat regen niet meer in de grond kan wegzakken.

Hoek van Holland krijgt aan het begin van de vrijdagmiddag te maken met hoogwater en enkele uren later volgt Dordrecht, aldus de waterbeheerders. De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietdam zijn donderdagavond al gesloten.

Haven van Delfzijl dicht

Waterschap Noorderzijlvest sluit in de nacht van donderdag op vrijdag de haven van het Groningse Delfzijl af voor verkeer door hoogwater op zee. Rijkswaterstaat voorspelt vrijdag rond 08.30 uur een waterstand van 3,40 meter boven NAP en dat betekent dat de dijkdoorgangen in Delfzijl worden gesloten en de haven onbereikbaar wordt.

De sluiting begint om 04.00 uur en het verkeer wordt omgeleid, aldus het waterschap. Als het water voldoende zakt en de weg niet meer onder water staat, wordt de haven weer opengesteld.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor