Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Medicijnresten uit afvalwater

  •  
25-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zuivering_uvo3

© Zuiveringsintallatie voor afvalwater ziekenhuis. Foto: Henny Radstaak

We gebruiken met z’n allen steeds meer medicijnen. De restanten van die medicijnen komen via de ontlasting en urine terecht in het riool en daarna in het water van sloten en rivieren. Dat heeft nadelige gevolgen voor het waterleven: het weefsel van vissen wordt aangetast en anticonceptiemiddelen zorgen zelfs voor geslachtsverandering bij vissen. Maar ook het geschikt maken van het oppervlaktewater als drinkwater leidt tot steeds grotere problemen. Met toenemende hoeveelheden medicijnresten wordt het voor drinkwaterleidingbedrijven en rioolwaterzuiveraars steeds moeilijker om de resten eruit te filteren.

Proef

Het Waterschap Rijn en IJssel is begonnen met een proef om de vervuiling bij de bron aan te pakken: bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk staat een grote zuiveringsinstallatie opgesteld. Met een speciaal procedé waar UV-straling en ozon bij aan te pas komt, vindt daar een eerste reiniging van het afvalwater plaats. Behalve medicijnresten worden ook contrastvloeistoffen en laboratoriumafval eruit gehaald. Toch moet er nog veel méér gebeuren om schoon water in beken, sloten en rivieren te krijgen. Slechts 10% van de medicijnresten komt van ziekenhuizen, de rest door particulier gebruik. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor