Vanaf het weekend wordt het warmer met af en toe een bui, en dat betekent dat de eerste grassoorten gaan bloeien. Daarmee stijgt de kans op hooikoortsklachten, melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis en Weeronline. Ruim 2 miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van graspollen (stuifmeel).
Natuur loopt achter
De graspollenperiode begint deze keer later dan anders door de aanhoudende kou. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste overlast ondervinden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.
Bloeiende berken veroorzaken ook nog altijd veel klachten. Door de zeer koude aprilmaand verloopt het berkenpollenseizoen dit jaar langzaam. Al begin april, met Pasen, begonnen de berken te bloeien. Door de lage temperaturen houdt de bloei lang aan en is er dan ook sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen. Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken.