Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meervleermuis betaalt prijs verduurzaming woningen

  •    •  
01-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2239 keer bekeken
  •  
meervleermuis_02.jpg

© Fotograaf Rob Koelman

Als het aan het kabinet ligt worden alle huizen in Nederland de komende jaren goed geïsoleerd. Dat is beter voor de energierekening en goed voor het klimaat. Maar er is ook een keerzijde. Met het verduurzamen van al die woningen hebben meervleermuizen steeds minder plekken, zoals lege spouwmuren, om te verblijven en zich voort te planten. En de aantallen gaan de laatste decennia al achteruit vanwege het verdwijnen van geschikte verblijfplaatsen. Naar schatting leven er nog zo’n 10.000 meervleermuizen in ons land. Er moet meer gebeuren om ze te beschermen. De Zoogdiervereniging heeft de meervleermuis daarom uitgeroepen tot de soort van 2023.

Nederland

Volgens vleermuisonderzoeker Marco Snijder heeft ons land een bijzondere verantwoordelijkheid in het beschermen van de meervleermuis. En hij maakt een vergelijking met de grutto. Zoals bekend broedt zo’n 80% van de Europese populatie van deze bedreigde weidevogel in Nederland. Voor de meervleermuis geldt dat zo’n 30% van de Europese populatie zich in ons land voortplant.

Meervleermuis

Meervleermuis

Spouwmuren

In de kraamtijd bestaat een kolonie meervleermuizen uit soms wel honderden exemplaren. Zo’n kolonie bestaat vooral uit vrouwtjes en jongen. De dieren verblijven bij voorkeur onder dakpannen en in spouwmuren van typische jaren 60 en 70 woningen. En juist die woningen worden de komende jaren massaal verduurzaamd. Hoe meer spouwmuren worden geïsoleerd, hoe minder van dit soort potentiële kraamplekken er overblijven. Vleermuizenonderzoekers zijn bang dat de meervleermuis op termijn uit Nederland verdwijnt, als er niets gebeurt. Daarom trekken ze nu aan de bel. Ze pleiten onder meer voor betere regelgeving en zijn hierover ook in gesprek met de Rijksoverheid.

spouwmuur_02.jpg

Grote voeten

De meervleermuis is een vrij grote vleermuis, met een gewicht van 14-25 gram, lange brede vleugels en een spanwijdte van 20-30 cm. De kleur van zijn buik is grijswit en zijn snuit is bruin. Net als de watervleermuis heeft de meervleermuis grote voeten, die hij gebruikt om insecten uit het water te scheppen. Het is ook de snelste vleermuis. Bij het jagen kunnen snelheden worden behaald van maximaal 40 km per uur.

Mergelgroeven

In de winter trekken de meeste meervleermuizen weg naar hun winterverblijven. In Nederland zijn dat bunkers, forten, maar ook de Limburgse mergelgroeven. Een deel van de populatie trekt zelfs naar de Duitse Eiffel om daar te overwinteren.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor