Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Megastal bij Kampina lijkt definitief van de baan

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
787 keer bekeken
  •  
Kampina_droogte

Drooggevallen vennen van de Kampina

© Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zijn blij met het voornemen van de gemeente Oirschot om het agrarisch bedrijf aan de Logtsebaan te kopen. Als de gemeenteraad instemt, gaat er definitief een streep door de megastal voor 19.000 varkens pal naast Natura 2000-gebied Kampina.

Jarenlange strijd

Natuurorganisaties en omwonenden strijden al vele jaren tegen de komst van de megastal aan de rand van de Kampina, een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar te lijden heeft onder stikstof. 

Een nieuwe stikstofbron op deze locatie zou de draagkracht van het gebied ver te boven schieten. Het zou de vele inspanningen om dit Europees beschermde natuurgebied te behouden en herstellen tenietdoen, stelt Natuurmonumenten.

In 2019 tekenden 23.000 mensen een petitie tegen de bouw van deze stal met de oproep om “de natuur niet te laten stikken” en er alles aan te doen om de bouw te voorkomen. “Er lijkt nu eindelijk een doorbraak te komen in dit slepende dossier”, zegt Toon Loonen, gebiedsmanager Natuurmonumenten. “We zijn blij met dit voorstel, maar hebben in deze zaak geleerd om pas te juichen als het echt rond is.” 

Piekbelaster

Volgens het Rijksbeleid moet de stikstofdepositie in 2030 met 50% verminderd zijn. Dat is een enorme uitdaging, want bij gelijkblijvende stikstofneerslag verslechtert de natuur al.  

Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie, stelt: “Er zijn op zeer korte termijn forse maatregelen nodig om aan de doelstelling van 50% te voldoen. Dan is het logisch om te voorkomen dat er nieuwe uitstoters van stikstof bijkomen.” Zo zou de voorgenomen aankoop van het agrarische bedrijf door de gemeente voorkomen dat er een nieuwe piekbelaster ontstaat in natuurgebied Kampina.

Dingemans vervolgt: “Het is aan de provincie Noord-Brabant om de ongebruikte vergunningsruimte in te trekken, om te voorkomen dat deze wordt ingezet voor andere projecten en vanuit een andere plek alsnog neerdaalt op onze kwetsbare natuur.”

Bron: Natuurmonumenten

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor