Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meld de mug, laatvliegers, evolutietuin en overige onderwerpen

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tijgermug_pixabay

© Pixabay

Het melden van muggen, laatvliegers krijgen een zender, een bezoek aan de evolutietuin en overige onderwerpen van de radio-uitzending op 20 juli.

Meld de mug

Het was de eerste helft van dit jaar erg warm en droog. Wat doet dat met het aantal muggen? Voor het meerjarig onderzoek naar muggenoverlast roepen onderzoekers van de Wageningen Universiteit iedereen op om hun muggen confrontaties te melden bij Muggenradar.nl.  Arnold van Vliet, onderzoeker bij de WUR, legt het belang van dit onderzoek uit.

Natuurdwalen

Katja Staring Dwaalgids

Katja Staring met haar 'Dwaalgids'

© Henny Radstaak

Natuur heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Dat is wetenschappelijk bewezen, en het wordt in de medische wereld ook steeds vaker onderschreven. Maar hoe zorg je er nou voor dat natuur een dagelijks onderdeel van je leven wordt? Dat kan door te gaan ‘natuurdwalen’. Katja Staring is ‘plantaardig publicist’, zoals ze zichzelf noemt, en heeft de Dwaalgids geschreven, vol met tips hoe je bij je dagelijkse dosis natuur ervoor kan zorgen dat je ook even de dagelijkse beslommeringen vergeet even helemaal 'zen' wordt.

Laatvliegers krijgen zender

Betrouwbare data is de basis wanneer je soorten wil beschermen. Voor gegevens van sommige dieren moet je soms veel uit de kast trekken. Neem de laatvlieger, een grote vleermuis die met standaard vleermuisonderzoek z’n verblijfplaatsen amper prijsgeeft. Maar die verblijfplaatsen moet je wel kennen wanneer je woningen wil isoleren!  Daarom probeert vleermuisdeskundige Johann Prescher in een woonwijk in Hengelo laatvliegers te vangen en van een zendertje te voorzien.

Bezoek aan de evolutietuin

evolutietuin

© Jesper Buursink

Door DNA-onderzoek en andere vormen van research is door de jaren heen steeds meer bekend geworden over de evolutie van planten. Ons beeld wordt voortdurend bijgesteld.  En dus is het de hoogste tijd voor een totaal vernieuwde evolutietuin in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.  We maken een groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantenevolutie met collectie beheerder Gijs Steur.

Botanisch erfgoed deel 3: wolfskers

Wolfskers

Wolfskers in Utrecht

© Henny Radstaak

In de serie ‘Botanisch erfgoed’ gaan we op zoek naar zeldzame wilde plantensoorten die het om verschillende redenen juist goed doen in het stedelijk gebied. Eén daarvan is wolfskers, herkenbaar aan de glimmende zwarte (voor de mens giftige) bessen. Een plant die in de middeleeuwen als medicinale plant werd gebruikt. Omdat veel van die kruidentuinen in de stad lagen, is anno 2025 de wolfskers nog steeds in hartje Utrecht te vinden. Maar volgens stadsplantenkenner Ton Denters heeft de gemeente wel een zorgplicht voor deze beschermde plantensoort.

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor