Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuclubs: kabinet dreigt fouten stikstofbeleid te herhalen

  •    •  
26-05-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Kampina_Natuurmonumenten

Het advies van de Raad van State over de stikstofondergrens maakt volgens Natuur & Milieu pijnlijk duidelijk dat het kabinet "leunt en steunt op juridisch drijfzand". "Het stikstofbeleid mist een stevig fundament en dreigt de fouten uit het verleden een-op-een te herhalen." Ook Urgenda wijst op het herhalen van fouten door het kabinet. Het verhogen van de grens zou "niet geringe risico's" met zich meebrengen, schrijft de raad maandag in een advies.

Onder het vorige stikstofbeleid, het PAS, bestond een drempelwaarde met dezelfde grenshoeveelheid als minister Wiersma nu wil invoeren. In 2019 verklaarde de hoogste bestuursrechter dit beleid ongeldig. Het soepeler omgaan met kleine hoeveelheden zou juist zorgen voor meer stikstof.

Missen structurele oplossingen

"Het is frustrerend dat het kabinet vasthoudt aan juridische trucs die keer op keer sneuvelen, in plaats van te kiezen voor structurele oplossingen, die allang bekend en doorgerekend zijn", zegt Natuur & Milieu. "Wat nodig is, weet iedereen: forse stikstofreductie. Alleen dan ontstaat er ruimte voor natuurherstel, woningbouw en toekomstperspectief voor boeren en ondernemers."

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda vindt dat het sleutelen aan de ondergrens "een heel slecht idee" is en was. "Het is een herhaling van fouten, namelijk meer uitstoten om dat in de toekomst te compenseren. Precies waarom het PAS misging."

Reactie Greenpeace

Greenpeace ziet in het advies van de Raad van State over de stikstofondergrens een bevestiging van haar eigen standpunten. "De belangrijkste strohalm van de BBB, die met veel bombarie is aangekondigd, is hiermee van tafel geveegd", reageert directeur Andy Palmen. "Nederland komt niet van het slot met het verhogen van de 'rekenkundige ondergrens'. Wiersma doet er goed aan dit plan per direct in te trekken en eindelijk aan de slag te gaan met de bescherming van de natuur door de stikstofuitstoot drastisch terug te dringen", stelt Greenpeace.

Wiersma wil de grens om stikstof uit te stoten verhogen, zodat boeren en bedrijven met een kleine stikstofimpact makkelijker een vergunning kunnen krijgen.

Bron: ANP

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor