Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miljoenen jaren oude sporen gevonden in winterswijk

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
beach-4919892_1280

© Pixabay

In het Gelderse Winterswijk zijn restanten gevonden uit een periode meer dan 200 miljoen jaar geleden waarin dieren op grote schaal uitstierven. Volgens de Universiteit Utrecht is het de eerste keer dat daar in Nederland sporen van zijn aangetroffen.

De periode heet de Trias-Jura-extinctie. Vermoedelijk door vulkaanuitbarstingen kwam veel koolstofdioxide, zwavel en methaan in de lucht terecht. Temperaturen stegen en oceanen verzuurden. Op land en in het water kwamen veel reptielensoorten aan hun einde. Wetenschappers schatten dat ongeveer driekwart van alle diersoorten verdween. In de leegte die achterbleef, konden dinosauriërs opkomen.

Varens namen terrein over van bomen

In de bodem van een steengroeve bij Winterswijk vonden onderzoekers stuifmeel uit die periode. Dat stuifmeel laat volgens de universiteit zien dat bomen in die tijd terrein verloren aan varens. Die waren wel bestand tegen het veranderde klimaat.

De aarde heeft vijf periodes gehad waarin dieren en planten massaal uitstierven. De Trias-Jura-extinctie van ruim 200 miljoen jaar geleden is de vierde daarvan. De andere vier massa-extincties gebeurden 445 miljoen jaar geleden, 372 miljoen jaar geleden, 252 miljoen jaar geleden en 66 miljoen jaar geleden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor