Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder zeeleven in Noordzee door sleepnetten

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kreeft Noordzee

© © Udo Van Dongen / WWF-Netherlands

Het aantal dieren in de Noordzee is de afgelopen 25 jaar flink achteruitgegaan. Voornamelijk het leven op de zeebodem, zoals schelpdieren, kreeftachtigen en zee-egels, heeft geleden onder de boomkorvisserij. Het aantal zeevissen en zeevogels veranderde in deze periode niet of nauwelijks. Dit blijkt uit een rapport over de biodiversiteit van de natte natuur in Nederland.

Afname

Het zeeleven in de Noordzee is gemiddeld met meer dan dertig procent afgenomen. Dit is een van de resultaten uit het rapport van het Wereld Natuur Fonds en andere soortenorganisaties, zoals Sovon en RAVON. In het rapport is gekeken naar de biodiversiteit in de periode 1990-2015. Het CBS heeft de berekeningen gedaan.

Boomkorvisserij en klimaatverandering

De afname van soorten in de Noordzee komt voor een groot deel door de boomkorvisserij. Met deze methode worden sleepnetten met kettingen over de zeebodem getrokken. De methode wordt inmiddels steeds minder gebruikt, maar het bodemleven lijkt zich nog niet te herstellen. Een andere belangrijke oorzaak van de afname in biodiversiteit is klimaatverandering, waardoor opgroeiende vissen op jongere leeftijd wegtrekken uit de Noordzee.
In de Oosterschelde en Westerschelde is het beter gesteld met de biodiversiteit. Het zeeleven boekte hier over de hele periode lichte vooruitgang. De soorten in de Waddenzee, waar de mechanische kokkelvisserij is gestopt, en aan de kust zijn niet of nauwelijks achteruit gegaan.
Bron: ANP

Meer over:

zeeleven, noordzee
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor