Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Montreal Protocol over ozonlaag is meest succesvol milieuverdrag ooit

  •    •  
16-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon

© jokevandepoppe

"Het meest succesvolle internationale milieuverdrag ooit", noemt het KNMI het Montreal Protocol. Precies 37 jaar geleden werd het ondertekend, waarmee het uitfaseren van stoffen die de ozonlaag afbreken kon beginnen. Op Wereldozondag zeggen diverse experts en instanties dat de mensheid hier ook op andere terreinen van kan leren, met name als het gaat om de opwarming van de aarde.

Voorbeeld voor tegengaan klimaatverandering

"Terwijl klimaatverandering steeds vaker gevaarlijke hoge temperaturen, stormen en overstromingen veroorzaakt, heeft de wereld behoefte aan hoop, ambitie en actie", zegt bijvoorbeeld Inger Andersen, de chef van het VN-milieuprogramma UNEP. Het Montreal Protocol had volgens haar precies die elementen in zich.

Ook directeur Laurence Rouil van de Europese Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) staat in een verklaring stil bij de lessen die het verdrag volgens haar heeft opgeleverd. "Het Montreal Protocol en de latere toevoegingen erop hebben de ruimte vrijgemaakt om een begin van herstel van de ozonlaag mogelijk te maken", zegt ze. "Dit laat zien dat we als mensheid in staat zijn om onze impact op de atmosfeer te veranderen, door internationaal samen te werken en besluiten te nemen die zijn gebaseerd op wetenschap."

Schadelijke ultraviolette straling

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. Door toedoen van CFK's, gassen die onder meer in koelkasten en spuitbussen werden verwerkt, werd de beschermende laag in de loop van de vorige eeuw steeds dunner. Boven de Zuidpool is dit het duidelijkst merkbaar: daar verdwijnt in het lokale voorjaar, dus in onze herfst, bijna de hele laag in een specifiek gebied. Dat gebeurt ook nu nog ieder jaar, maar volgens onder meer het KNMI is het herstel dus wel ingezet.

Het instituut ziet intussen wel andere bedreigingen voor de ozonlaag die nog niet effectief aan banden zijn gelegd, zoals lachgas, dat ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De noodzaak om lachgas en enkele andere stoffen ook beter te reguleren "zal naar verwachting steeds groter worden", denkt het KNMI.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.