Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naardermeer wordt natter, maanvis op Texel, mandrils hebben tijdsbesef en alle overige onderwerpen

  •  
31-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
maanvis_mola mola_Per-Ola Norman

Maanvis

© Per-Ola Norman

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 3 januari 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Fenolijn I
03:33 - Maanvis op Texel
09:10 - Fenolijn II
12:55 - Vos op vrijersvoeten
20:59 - Naardermeer op de schop
30:47 - Mandrils kijken klok

Maanvis op Texel

Het is een van de wonderlijkst uitziende vissen die er op de aarde rondzwemt: De maanvis. Een verzwakt exemplaar werd vorige week aangetroffen tussen het zeewier in de NIOZ-haven op Texel. De maanvis was duidelijk verdwaald. Opvangcentrum Ecomare heeft de vis nu opgenomen en gaat het dier later mogelijk weer uitzetten. In Vroege Vogels praten we erover met Arthur Oosterbaan van Ecomare.

Naardermeer op de schop

De omgeving rond onze radiostudio in Naarden ziet er momenteel uit als een bouwterrein. De hooilandjes staan onder water en ook naast het restaurant is het een grote modderpoel. Het gebied gaat flink op de schop. De bedoeling is om het Naardermeer dichter bij het bezoekerscentrum te brengen. Het is een onderdeel van een complete transformatie van de gronden rondom het Naardermeer – ‘De Schil’ genoemd - waar een flink deel van de graslanden gaat worden vervangen door moeras.
Naardermeer_TV

Naardermeer

© Vroege Vogels

Vossen op vrijersvoeten

Van december tot februari is de 'ranstijd' (paartijd) voor vossen. Je kunt nu vaker dan normaal zwervende mannetjes tegenkomen die op zoek zijn naar vrije territoria / vrouwtjes. Biologe Sasja Voet en gepensioneerd stadsecoloog Martin Melchers zoeken met wildcamera's naar vossen rond Amsterdam. 

Fenolijn 035-6711338

Meeuwen in Friesland, nestelende lammergieren in de Pyreneeën, bloeiende sneeuwklokjes en het bijzondere fenomeen boomschuim. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder ook zingende zanglijsters, koolmezen en timmerende grote bonte spechten.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
lammergier_jolenfred

Lammergier

© Fotograaf Jolenfred

Mandrils hebben tijdsbesef

mandril.jpg
Hebben dieren besef van tijd? Weten ze minuten, uren of zelfs dagen bij te houden?
Karline Janmaat, hoogleraar cognitieve gedragsecologie verbonden aan Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam en sinds kort ook aan Artis,  en bioloog Kavel Öztürk, deden onderzoek naar de cognitieve vaardigheden van mandrils om te kijken of deze apen tijdsbesef hebben.
En dat blijken ze degelijk te hebben. Ze houden bij hoeveel dagen er verstreken zijn om als eerste voedsel te kunnen vergaren. Het team ontdekte dat mandrils de cognitieve vaardigheden bezitten om tijdsintervallen van meerdere dagen te leren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor