Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte landbouw met rietsigaren tegen de bodemdaling

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
Lisdodde

© Aldert van Weeren en Klaas jan Wardenaar. foto: Rob Buiter

Uit de nieuwste bodemdalingskaart van Nederland blijkt dat vooral onze veengrond hard daalt. Volgens 'lisdoddeboer' Aldert van Weeren en landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar is er een simpele oplossing: natte landbouw met rietsigaren.
De veenbodem daalt omdat boeren hun veenweide droog moeten houden, zodat ze er met de koeien en met de tractor op kunnen. Maar daardoor verbrandt het veen letterlijk in de lucht. Alleen wanneer het veen permanent nat wordt gehouden, wordt die zogeheten oxidatie en inklinking van veen voorkomen. 'Geen probleem', zegt Van Weeren. 'Ook op nat veen kun je prima landbouw bedrijven. Je kunt er lisdodden op verbouwen.' Met die lisdodden of rietsigaren maakt Van weren vervolgens hoogwaardige isolatieplaten of spouwmuurisolatie.

Voorbeeldproject

Landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar, van het bureau Smartland werkt op dit moment aan een voorbeeldproject van 50 ha natte landbouw met lisdodden. 'In de buurt van de Vinkeveense plassen, in de polder Marickenland, willen we lisdoddeteelt inzetten als grondstof voor bouwmaterialen, maar ook als natuurlijke manier om het teveel aan stikstof in dat gebied af te voeren. Uiteindelijk moet dit natuur worden, en lisdodden zijn dan een prachtige manier om het teveel aan meststoffen te 'mijnen', aldus Wardenaar.
Op onderstaande kaart is te zien dat de bodem vooral in veengebieden hard daalt (en natuurlijk ook in Groningen, als gevolg van de gaswinning).
Daaronder enkele voorbeelden van bouw- en isolatiematerialen die van lisdodden gemaakt kunnen worden.
Bodemdalingskaart

© Rijkswaterstaat

Bouwmateriaal van lisdodde

© Rob Buiter

Meer over:

bodemdaling
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor