Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurbescherming in Oekraïne

  •  
21-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
Frans Schepers en Misha Nesterenko, rewilding Europe(c) Rob Buiter

Frans Schepers en Misha Nesterenko

© Rob Buiter

Zes maanden is de oorlog in Oekraïne nu al aan de gang en er is nog geen enkel uitzicht op een vreedzame oplossing. Naast de vele duizenden menselijke slachtoffers, lijdt ook de natuur onder het conflict. Dat zegt de Oekraïense natuurbeschermer Misha Nesterenko, van ‘Rewilding Ukrain’. Op de vlucht voor het geweld in zijn land, woont Misha op dit moment in Nijmegen, waar hij werd opgevangen door de directeur van Rewilding Europe, Frans Schepers.

Ongemakkelijk

Nesterenko snapt dat het wat ongemakkelijk kan voelen, om over bescherming van de natuur te praten, terwijl zowel mensen het slachtoffer worden van het oorlogsgeweld. "Maar ook in Oekraïne zelf is natuurbescherming nog steeds een onderwerp. Ik woon in Odessa, waar het nu te gevaarlijk is, dus ik ben het land ontvlucht. Maar mijn collega's zijn op dit moment nog bezig met een nieuw project van wetlandherstel in de Donaudelta. Dat gaat gewoon door. Ook de natuur is slachtoffer in tijden van oorlog."

Economische schade  

De Donaudelta ligt gelukkig ver van het front. De belangrijkste oorlogsschade is dan ook economisch. Er is op dit moment nauwelijks geld om in natuurbescherming te investeren. De projecten in de Donaudelta bestaan voor een belangrijk deel uit het 'ontpolderen' van grond die tevergeefs is omgezet in landbouwgrond. "De waterhuishouding is daar niet op orde", vertelt Nesterenko. "De grond is daardoor  verzilt. Voor landbouw werd het dus al snel ongeschikt. Nu proberen we het weer terug te geven aan de natuur."

Wilde ezels en Nederlandse koniks

Koniks

Van oorsprong Nederlandse Koniks worden uitgezet in Oekraïne

© Rewilding Ukraine

Behalve herstel van de natuurlijke waterhuishouding, herintroduceert Rewilding Ukraine ook wilde dieren in verschillende gebieden. Zo zijn er 'kulans' uitgezet, wilde ezels die van oorsprong op de Centraal-Europese steppen leefden. Ook zijn er koniks uitgezet, wilde paarden die van oorsprong in Nederlandse begrazingsprojecten leefden.

Optimist

Nesterenko toont zich optimistisch over de toekomst. "Op een dag zal deze tragedie over zijn. Ik merk aan de jonge generatie dat iedereen staat te popelen om het land opnieuw op te bouwen zónder de fouten die in het verleden gemaakt zijn. De watersystemen uit de Sovjettijd zijn we nu al aan het opruimen. Ik ben ervan overtuigd dat we het land weer gaan opbouwen met meer oog voor de natuur."

Misha Nesterenko, rewilding Ukraine (c) Rob Buiter

Misha Nesterenko, rewilding Ukraine

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor