Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlands geld wordt belegd in ontwrichtende oliepijpleidingen

  •  
19-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
pijpleiding

© Pijpleiding, bron: pixabay

Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars steken geld in pijpleidingen voor vieze teerzandolie. PFZW, ABP, Aegon en Nationale Nederlanden beleggen meer dan een miljard euro in bedrijven die pijpleidingen bouwen voor de export van Canadese teerzandolie naar Azië en de VS. Inheemse bevolkingsgroepen, omwonenden en milieuorganisaties uit de VS en Canada verzetten zich tegen deze pijpleidingen. ABP en PFZW beheren miljarden pensioengeld van ambtenaren, leraren en verplegers, wiens geld op deze manier geïnvesteerd wordt in verwoestende olie. Greenpeace eist dat de pensioenfondsen en verzekeraars zich terugtrekken uit deze vervuilende industrie en werk gaan maken van hun klimaatbeleid.

Teerzand

Teerzanden zijn zanderige gronden, doordrenkt met dikke, kleverige aardolie. In Alberta, Canada ligt ‘s werelds grootste open mijn waar deze teerzanden worden afgegraven. Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. Dat zorgt voor een stortvloed aan problemen. Het is een duur, energieverslindend en verwoestend proces om deze olie te winnen en er bruikbare brandstof van te maken.
Bovenop de teerzanden staat eeuwenoud bos dat in hoog tempo wordt verwoest. Deze bossen zijn van oudsher het thuis van Inheemse Volken. Hun bos verdwijnt voor ontginning van de teerzanden en nu gaan de pijpleidingen ook nog dwars door hun leefgebieden. Zo’n 150 Inheemse Volken in Canada en de VS hebben zich verenigd in hun verzet tegen de bouw van deze oliepijpleidingen.
Om de olie uit de grond te krijgen, wordt een dikke laag zand afgegraven en ‘schoongemaakt’ met schadelijke chemicaliën. Die vervuilen de lucht én het water en bedreigen daardoor de gezondheid van omwonenden en Inheemse Volken. Ook is de kans op lekkages van de oliepijpleidingen groot. Sinds 2010 is er bijna iedere week een lekkage.

Tijd om stappen te zetten

Greenpeace heeft gesprekken gevoerd met de financiële instellingen, maar zij willen de beleggingen in teerzandolie nog niet verkopen. Ze sluiten een aantal sectoren uit, zoals tabak en controversiële wapens, maar willen deze stap niet zetten als het gaat om teerzandolie. Daarom voert Greenpeace de druk op en is er een actiepagina in het leven geroepen. Daar kunnen deelnemers en klanten van de instellingen een oproep doen om te stoppen met teerzandolie. Greenpeace wil dat Nederlanders niet langer ongewild bijdragen aan verwoesting van eeuwenoude bossen, mensenrechtenschendingen en het verder ontsporen van het klimaat.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor