© Foto: pixabay
Door klimaatverandering warmt de zee op, de vis trekt naar het noorden en dat geeft ruzie over quota, schrijft Trouw. Wie weleens een visje in de supermarkt koopt, kent het blauw-witte MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis waarschijnlijk wel. Maar steeds minder vis die door Nederlandse visserijen wordt gevangen, krijgt dat keurmerk nog. Dit komt door de 'visoorlog' die tussen landen woedt.
Slechts 53 procent van de vis is MSC-gekeurd, terwijl dit in 2019 nog 80 procent was. Cornelis Vrolijk, één van de grootste vissersbedrijven van Nederland, herkent de 'flinke afname' bij hun vangst. Nog maar 35 procent van hun vis krijgt het duurzaamheidsstempel. "Dat betreuren wij, vooral omdat we er zelf weinig invloed op hebben", zegt een woordvoerder.
Dit klinkt als een boer die zegt dat hij er niets aan kan doen dat zijn vlees niet biologisch is, maar vissers kunnen inderdaad weinig doen aan de afname. De MSC-krimp heeft namelijk vooral te maken met onenigheid tussen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Groenland en de Faeröer-eilanden.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.