Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Niet alle vogels zingen eerder door klimaatverandering

  •  
29-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zanglijster - goede afmetingen

© Fotograaf: RuudSharp

Door de stijgende temperaturen begint de lente steeds eerder en de herfst later. Niet alle dieren reageren hetzelfde op deze veranderingen.

Klimaateffect?

Zo klinkt de eerste roffel van de grote bonte specht drie weken eerder maar zingt de zanglijster ruim een week later dan voorheen. Aan de hand van de eerste vogelgeluiden is dus nog geen klimaateffect te bepalen. Ook trekvogels die in het voorjaar naar Nederland komen laten maar een beperkte of geen vervroeging zien in de afgelopen vijftien jaar.

Eerder in bloei

Bij planten en insecten is de reactie op klimaatverandering veel duidelijker. Planten komen door de hogere temperaturen eerder in bloei, en vlinders en andere insecten verschijnen eerder. De hazelaars begonnen deze winter al in december te bloeien, een record.
Om de veranderingen in de natuur te monitoren zijn er veel waarnemingen nodig. Je hoeft geen natuurkenner te zijn om hieraan mee te helpen. Je kunt de klimaatverandering in je eigen achtertuin of buurt in de gaten houden en de gegevens doorgeven op waarneming.nl. Zo help je de onderzoekers.
Bron: Wageningen University & Research
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor