Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Update: Nieuwe stroomkabel tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk

  •    •  
25-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
groene_stroom_pixabay_publiekdomein

Groene stroom

© Pixabay

Er komt een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waaraan voor het eerst ook een Nederlands offshorewindpark direct wordt gekoppeld. De onderzeese kabel, LionLink, met een lengte van circa 250 kilometer zal rond 2030 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Dat zullen minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en zijn Britse collega Grant Shapps op een Noordzeetop in het Belgische Oostende maandagmiddag aankondigen.

Noordzee wordt grootste groene stroom leverancier

De nieuwe gelijkstroomkabel wordt ontwikkeld door landelijk netbeheerder TenneT en het Britse National Grid. "De Noordzee wordt de grootste leverancier van groene elektriciteit voor Nederland en grote delen van Europa", zegt minister Jetten. "Nauwe samenwerking bij windenergie op zee en onderlinge verbindingen tussen Noordzeelanden zijn daarbij essentieel."

Positieve gevolgen

LionLink kan volgens de bewindsman bijna 2 gigawatt aan elektriciteit leveren aan beide landen, "genoeg om 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien". De nieuwe verbinding is ook bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen, het verhoogt de energie-onafhankelijkheid in Europa en vergroot leveringszekerheid. "Als er bijvoorbeeld een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort, en vice versa", aldus Jetten. Het koppelen van windparken op zee via de eerste grensoverschrijdende gelijkstroomkabel van deze omvang is een nieuwe stap naar een geïntegreerd netwerk op zee in de Noordzee.

Toekomst

Nederland zal in 2030 circa 21 gigawatt aan windenergie op zee hebben gerealiseerd en onderzoekt of 50 GW in 2040 en 72 GW in 2050 haalbaar zijn, ook gezien de fysieke ruimte en ecologische impact.

Uitkomst verklaring Oostende

Premier Mark Rutte en klimaatminister Rob Jetten hebben in het Belgische Oostende met acht andere Europese landen een gezamenlijke verklaring ondertekend om van de Noordzee de 'groene energiecentrale van Europa' te maken. Nederland verplicht zich daarmee om de komende jaren zijn offshore energieproductie te verhogen. "We moeten er samen voor zorgen dat we die ambities de komende jaren ook gaan waarmaken", zei Jetten.

De negen landen hebben de ambitie om tegen 2030 120 gigawatt en in 2050 300 GW te gaan produceren. Volgens de gastheer van de tweede Noordzeetop, de Belgische premier Alexander De Croo, is die capaciteit genoeg om groene stroom uit wind en later waterstof aan 300 miljoen huishoudens in Europa te leveren.

Vier van de negen spraken vorig jaar al in het Deense Esbjerg af om meer windparken op zee te gaan bouwen. Het ging toen om Nederland, België, Duitsland en Denemarken. De coalitie is nu met Ierland, Frankrijk en Luxemburg uitgebreid tot zeven EU-landen plus het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is sinds de energiecrisis vorig jaar bij alle leiders het besef doorgedrongen dat de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie versneld moet worden.

De negen landen spraken niet alleen over het opvoeren van de windcapaciteit maar ook over de beveiliging van cruciale infrastructuur en de inrichting van de Noordzee, nu daar steeds meer windparken komen. "De Noordzee is van ons allemaal", zei premier Mark Rutte. Hij vindt dat een "balans" moet worden gevonden tussen energie, voedsel, natuur en veiligheid.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor