Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe impulsen voor trekvogelmonitoring

  •    •  
16-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
trekvogels3

© Jan van gent in de wind. Fotograaf: RWilllemsen.

Onder de hoede van het Wadden Sea Flyway Initiative (WSFI) hebben de regeringen van Nederland, Duitsland en Denemarken hun krachten gebundeld om de monitoring van trekkende watervogels langs de Oost-Atlantische vliegroute te verbeteren.

De afgelopen twee jaar heeft het project “FLYWAY”, gefinancierd door het Directoraat-Generaal voor Structurele Hervormingsondersteuning (DG REFORM) van de Europese Commissie via het Technische Steuninstrument (TSI), onderzocht hoe nieuwe technologieën kunnen helpen bij het monitoren en begrijpen van de oorzaken achter de afname van vogelpopulaties. Dit is een belangrijke stap om effectieve beschermingsmaatregelen te ontwikkelen. De resultaten van het project zijn nu gepubliceerd, samen met een stappenplan om geavanceerde monitoring toe te passen.

Belangrijke aanbevelingen

Het recent afgeronde project geeft belangrijke aanbevelingen om vogelpopulaties en hun leefgebieden beter in de gaten te houden. Daarbij wordt gewezen op het gebruik van moderne technologieën, zoals drones en satellietbeelden, en het belang van gedetailleerde informatie over de vitaliteit van vogels. “Door traditionele telmethoden te combineren met nieuwe technologieën krijgen we betere gegevens om de staat van vogelhabitats te analyseren en gerichte beschermingsmaatregelen te ontwikkelen,” zegt Henrik Jørgensen van het Deense Ministerie van Groene Transitie.

Waddenzee van groot belang

Het project benadrukte ook het belang van de Waddenzee, een cruciaal rust- en broedgebied voor miljoenen trekkende watervogels, en de verbinding met andere waterrijke gebieden langs hun vliegroutes. Thomas Borchers van het Duitse Federale Ministerie voor Milieu, Natuurbehoud, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming zegt hierover: “Het beschermen van de trekvogels die de Waddenzee bezoeken is een gedeelde verantwoordelijkheid. We moeten samenwerken met andere landen om de belangrijke watergebieden langs de vliegroutes te herstellen en te beschermen.”

De projectpartners doen een oproep aan andere landen om mee te werken aan het uitvoeren van de aanbevelingen uit de nieuwe routekaart voor betere monitoring. Peter Südbeck van de Lower Saxon Wadden Sea National Park Authority benadrukt: “Alleen door samen te werken langs de hele vliegroute kunnen we ervoor zorgen dat onze unieke en waardevolle kustwatergebieden op de lange termijn beschermd blijven.”

Bijdrage aan biodiversiteitsdoelen

Tot slot benadrukt Karst Jaarsma van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, initiatiefnemer van dit project, hoe dit initiatief bijdraagt aan de biodiversiteitsdoelen van de EU voor 2030 en de Natuurherstelwet. Hij zegt: “De resultaten van dit project zullen helpen ecosystemen te herstellen en wilde dieren te beschermen. Dit draagt bij aan het EU-doel om tegen 2030 20% van de natuur te herstellen en de achteruitgang van soorten te stoppen.”

Bron: Common Wadden Sea Secretariat

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor