Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe kolencentrales zijn helft van waarde al kwijt

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kolencentrale_02.jpg
De drie nieuwe kolencentrales die recent in Nederland zijn geopend zijn nu al de helft minder waard. De investeringskosten bedroegen ruim 6 miljard euro, maar de waarde is momenteel nog maar 3 miljard. De kolencentrales zijn zeer verliesgevend en zullen hun investeringskosten nooit meer terugverdienen. Dit blijkt uit onderzoek van Spring Associaties in opdracht van Greenpeace.
 
Waardedaling
De waardedaling wordt veroorzaakt doordat er een groot overschot is op de elektriciteitsmarkt. Dit is het gevolg van het feit dat energiebedrijven de afgelopen tien jaar massaal hebben geïnvesteerd in nieuwe kolen- en gascentrales, zonder hierbij rekening te houden met de opkomst van duurzame energie en energiebesparing. Kolencentrales raken hierdoor overbodig, wat zich uit in de waarde.
De waarde van 3 miljard die uit het onderzoek komt is een absolute bovengrens op basis van een zeer conservatieve inschatting. Zo wordt er in het onderzoek vanuit gegaan dat het aandeel duurzame energie na het Energieakkoord nauwelijks meer toeneemt. Als Nederland alles op alles zet om de doelen uit het Parijsakkoord te halen zal er veel meer duurzame energie nodig. Hierdoor worden de kolencentrales verder uit de markt gedrukt en zal de werkelijke waarde nog een stuk lager liggen.
 
Sluiting
Uit het onderzoek blijkt verder dat sluiting van alle kolencentrales nodig is om het kabinetsdoel van 25% minder CO2 in 2020 te behalen. Alleen sluiting van twee kolencentrales uit de jaren negentig, wat de regering voorstelt, is daarvoor onvoldoende. Het effect op de energieprijzen in Nederland zal bij sluiting van alle kolencentrales zeer beperkt zijn. Willem Wiskerke, campaigner klimaat & energie bij Greenpeace; “Willen we als Nederland de klimaatdoelen nog halen, moeten we zo snel mogelijk van kolen af. Dit onderzoek laat zien dat kolenbedrijven de waarde van hun centrales schromelijk overdrijven. Ze zien de bui al hangen en zetten in op de hoofdprijs. Los van de vraag of er überhaupt gecompenseerd zou moeten worden, laat dit onderzoek zien dat de waarde sowieso stukken lager ligt.”
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor