Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe technieken voor het vissen naar plastic + filmpje

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  

Op dit moment drijft er tussen Hawaï en Californië een ‘plastic eiland’ dat drie keer de grootte heeft van Frankrijk. In totaal wordt er geschat dat er 100 miljoen ton plastic afval drijft in de oceanen van onze wereld. Al eerder begon Nederlander Boyan Slat met The Ocean Cleanup, om dit probleem te verminderen. Noria, een bedrijf uit Delft, heeft een nieuwe techniek ontworpen om het plastic afval de zee niet te laten bereiken.

Noria is een bedrijf van Rinze de Vries en Arnoud van der Vaart. Met hun bedrijf maken ze innovatieve producten voor complexe vraagstukken zoals plasticafval in het water. Het bedrijf heeft meerdere cleaners die ze inzetten om afval uit het water te verwijderen. Maar wat is de juiste plaats om een cleaner zo effectief mogelijk in te zetten? Kijk hierboven naar een korte video over de werking van de Circleaner bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder.

Nieuwe technieken

Met nieuwe technieken kan het Delftse bedrijf hier een betere keuze in maken. Door het gebruik van GPS-zenders wordt bekeken welke route het afval aflegt. Door de stroming in kaart te brengen, wordt inzichtelijk waar de plaatsing van een cleaner het meest logisch is. Daarnaast gebruikt het bedrijf van De Vries en Van der Vaart nog een nieuwe en unieke techniek.

Prototype GPS-zender

Prototype GPS-zender - Circleaner bij het gemaal De Helsdeur

© Vroege Vogels

Foto’s van plastic

Er zijn camera’s geplaatst op een brug. Deze camera maakt elke zes seconden een foto. Deze beelden worden geanalyseerd, waaruit opgemaakt kan worden waar het plastic zich bevindt. Met deze informatie kan een Circleaner op de meest gunstige plek worden geplaatst. Ook maakt het bedrijf foto’s van het afval als het uit het water is gevist. Hiermee worden de bronnen van het afval achterhaalt. Dit moet ervoor zorgen dat op lange termijn minder afval in het water terecht komt.

Circleaner bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder.

Circleaner bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder

© Vroege Vogels

Afval is van niemand

De Vries legt uit dat niemand verantwoordelijk is voor het afval dat door onze rivieren stroomt. Er is geen wetgeving voor en zodra het in de natuur terecht komt, is het van belang dat het er snel uit wordt gehaald, zodat het niet afbreekt tot microplastics. Dit is volgens De Vries nog moeilijker om uit het water te halen. Daarom zet De Vries met zijn team in op het preventief verwijderen van plastic uit het water. Hiervoor gebruikt het bedrijf een soort grote schep, die langzaam draait zodat vissen er geen last van hebben.

Meer over:

plastic, cleaner
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor