Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kan je goed een vogel nadoen? NK Vogelfluiten 2025

  •    •  
02-05-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3711 keer bekeken
  •  

Wie fluit het beste een merel na? Of imiteert het geluid van de roerdomp? Beschik je over vogelfluittalent? Doe dan mee met het Nationaal Kampioenschap Vogelfluiten 2025! Film je zelf terwijl je het geluid van een wilde Nederlandse vogel nadoet en wie weet sta je op zondag 18 mei in de finale van het NK te Utrecht.

Insturen en spelregels

Vogelimitatoren uit het hele land kunnen meedoen.
Stuur je beste imitatie via een filmpje op via Wetransfer of Transfernow of fluit/blaas etc. je imitatie in op de fenolijn op 035-6711338 of stuur je imitatie in via whatsapp.

  • Kies je bestand (maximaal 2 GB en niet langer dan 5 minuten)
  • Vul de ontvanger in: vroegevogels@bnnvara.nl
  • Vul je eigen emailadres in als afzender
  • Beschrijf welke Nederlandse vogelsoort je imiteert
  • Vergeet je volledige naam niet te vermelden!
  • Klik op Transfer
  • Let op: Insturen kan tot 18 mei

Deelnemers mogen één wilde vogelsoort nadoen en daarbij geen hulpmiddelen gebruiken (alleen met mond en handen). Door een vakkundige jury worden de beste imitatoren uitgekozen, die tijdens de ‘grande finale’ op 18 mei op Stadsboerderij Griftsteede gaan strijden om de felbegeerde ‘Gouden Luistervink’. Hierbij zullen zij zowel de menselijke jury als AI moeten overtuigen. Mocht je tot de finalisten behoren dan verwachten we je op 18 mei in Utrecht!

Want op zondag 18 mei tussen 9.00 – 10.00 uur vindt in Utrecht het NK plaats ! Het NK Vogelfluiten wordt georganiseerd door de gemeente Utrecht, het BNNVARA radioprogramma Vroege Vogels, 'Luistervink' en de Stichting Utrecht Natuurlijk.

nk vogelfluiten

Verslaggever Gert nam vast een voorproefje en zoekt uit hoe het staat met het fluittalent van zijn BNNVARA collega’s.

Vogelaar Arjan Dwarshuis

Bekend vogelaar Arjan Dwarshuis is een van beste vogelimitatoren van ons land. Hij weet een enorm scala aan wilde vogels na te bootsen: van de waterral tot de blauwborst en van de koolmees tot de roerdomp. Voor de deelnemers aan het NK heeft hij nog wel een tip: “Het beste is om naar buiten te gaan, en zodra je een vogel hoort die proberen na te bootsen. En dit is de ideale maand om erop te trekken en vogelzang te horen!“

Roodborst

Roodborst

© Rob Buiter

Vroege Vogels Vogelzangcursus

Mocht je tijdens het oefenen je vogel zeker willen horen, volg dan de vogelzangcursus? In deze cursus gaat Vroege Vogels radio op pad met twee grote kenners van de vogelzang: Dick de Vos en Henk Meeuwsen. Zij leggen precies uit waar je naar moet luisteren en hoe de zang per vogel is opgebouwd!

Project Luistervink

Het NK vogelfluiten 2025 wordt mede georganiseerd door de gemeente Utrecht. De ecologen van Utrecht hebben tezamen met Lowland Ecology Network het project Luistervink in de stad Utrecht geïnitieerd. Luistervink is inmiddels uitgegroeid tot een project dat zich verspreid heeft naar diverse andere steden. Luistervink laat je live ‘zien’ welke vogels op dat moment zingen, fluiten, kwetteren en tetteren op geselecteerde plekken in Nederland. Ook kun je zien hoe vaak het geluid van een bepaalde vogelsoort gehoord is, per dag, maand en aller tijden. Met Luistervink kun je dag en nacht de vogelwereld van dichterbij meemaken, veel leren, en nieuwe ontdekkingen doen!

Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk dan onderstaand filmpje van het 11-jarige talent.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor