Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nu nog radioactieve paddenstoelen in Zuid-Duitsland na Tsjernobyl

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
943 keer bekeken
  •  
eekhoorntjesbrood_huubverbeek

Eekhoorntjesbrood

© Huub Verbeek

In het zuiden van Duitsland worden nog steeds eetbare paddenstoelen aangetroffen die radioactief zijn door de kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne. Het federaal bureau voor stralingsbescherming (BfS) heeft met een recent onderzoek opnieuw aangetoond dat in het wild geplukte exemplaren nog besmet kunnen zijn met cesium-137-isotopen. Deze isotopen kwamen in april 1986 vrij bij de ontploffing van de Oekraïense nucleaire reactor.

Risico voor wildplukkers 

Kankerspecialisten zeggen dat dit cesium zich kan ophopen in botweefsel en genetisch materiaal kan beschadigen. Op de lange termijn kan dat leiden tot botkanker en leukemie. Om dat te voorkomen gaat de BfS regelmatig op acht plekken in de Duitse deelstaat Beieren de natuur in om paddenstoelen te zoeken die geschikt zijn voor consumptie. De vondsten worden gecontroleerd op die schadelijke isotopen.

Het risico voor de gezondheid is overigens niet groot. Mensen die wilde paddenstoelen in normale hoeveelheden eten, lopen amper gevaar. BfS-directeur Inge Paulini raadt plukkers in Beieren dan ook matiging van de consumptie aan om "onnodige blootstelling aan straling te voorkomen".

Radioactieve hotspots 

Het heuvelachtige Beierse Woud, het Mittenwald op de grens met Oostenrijk en de Donaumoos, het moerasachtige gebied in de buurt van Ingolstadt, zijn momenteel de hotspots wat betreft radioactieve zwammen. In sommige monsters is meer dan 4000 becquerel cesium-137 per kilo vastgesteld. De limiet voor paddenstoelen die op de markt mogen worden gebracht, is 600 becquerel.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor