Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oernatuur in een door mensen gedomineerd land | Podcast

  •  
13-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Tauros

© foto: Rob Buiter

Klimaat en landschap veranderen voortdurend, en dieren komen en gaan. Wat hoor je precies als je rondloopt in de ijstijd, wanneer er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos, waar de laatste beren hun best doen de opkomende mens te overleven? Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen, en welke zijn erbij gekomen? In de Vroege Vogels-podcast 'Zo klonk Nederland' maken we een tijdreis door de Nederlandse natuur. In aflevering 8 horen we hoe natuur zich aanpast aan verstedelijking en hoe er toch nog oernatuur in Nederland te vinden is.

Halsbandparkiet

Op het platteland is het nog steeds stil. Maar zoals de afgelopen honderdduizend jaar ons hebben laten zien, komen er altijd weer nieuwe natuurgeluiden bij. Afkomstig van dieren die op eigen kracht ons land binnenwandelen, vliegen of kruipen óf die een handje worden geholpen door de mens. Zoals de halsbandparkiet, die hier van oorsprong helemaal niet voorkomt. De halsbandparkiet is ooit vrijgelaten of ontsnapt, dat is nog steeds een beetje de vraag, er gaan een aantal theorieën over rond. Van oorsprong komen ze uit Azië.

halsbandparkiet_09.jpg

Halsbandparkiet

© Fotograaf: karelbuitenkam

Wolf en tauros

Een dier dat op eigen kracht naar Nederland is gekomen, is de wolf. Na 150 jaar afwezigheid kwam hij Nederland weer binnengewandeld. Ooit werkten de jagers/verzamelaars samen met de wolf. Maar de relatie tussen mens en dier is door de eeuwen heen veranderd. Niet iedereen zit op de wolf te wachten. Intussen vindt in sommige natuurgebied ook 'rewilding' plaats: de oeros, de voorouder van alle runderen, is allang uitgestorven, maar de tauros is een waardige opvolger, een oeros 2.0. Taurossen creëren echt het landschap. Ze maken het open, ze migreren. Op de ene plek eten ze veel, op de andere plek eten ze weinig. Daardoor ontstaat een heel divers mozaïek, waar bijvoorbeeld insecten weer goed bij gedijen. Goed voor de biodiversiteit dus.

Stem op onze podcast

Is de Vroege Vogels podcast " Zo klonk Nederland" jouw favoriete podcast van dit jaar? Dan kun je er op stemmen voor de Dutch Podcast Awards publieksprijs. Elke podcast van Nederland komt in aanmerking voor deze prijs. Hoe kun je stemmen? Dat is heel simpel! Klik op deze link en vul je gegevens in. Bevestig je stem door op de link in je email te klikken, want alleen dan is je stem geldig. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor