Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ombudsman voor dieren

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

Varkens

© Pixabay

Varkens die worden mishandeld in slachthuizen, koeien die zomers in de brandende zon staan en duizenden kilometers verre veetransporten. Er is nog veel mis met hoe we omgaan met onze landbouwdieren, vindt Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D’66. Hij presenteert op dierendag een actieplan om het dierenwelzijn in de veehouderij in Nederland structureel te verbeteren. De politicus, die het afgelopen jaar geroemd, maar zeker ook verguisd is met zijn uitspraak over de halvering van de veestapel, wil dat dieren in Nederland betere rechten krijgen. Het dierenwelzijn moet steviger worden verankerd in het Nederlandse voedselsysteem. En wat hem betreft moeten we af van de bio-industrie. In Vroege Vogels licht hij zijn plan toe.

Wet Dieren

Allereerst moeten de rechten van dieren wettelijk beter worden verankerd. En daarvoor zou je de Wet Dieren moeten aanpassen, aldus De Groot. ‘Op dit moment schiet de Wet Dieren tekort in het beschermen van dierenwelzijn. De criteria in de huidige wet zijn achterhaald, ontbreken of zijn te vaag geformuleerd. En dat is zorgwekkend, want op basis van deze wet worden alle regels opgesteld om gehouden dieren in Nederland te beschermen’. Volgens De Groot moet je de definitie van dierenwelzijn in de wet aanpassen zodat het meer recht doet aan de emotionele wereld van dieren. 

Ombudsman

Opvallend is zijn pleidooi om een Dierenwelzijnsombudsman aan te stellen. Deze nieuwe functie zou dan ondergebracht moeten worden bij het bureau van de Nationale Ombudsman. Tjeerd de Groot: ‘Zo’n Dierenwelzijnsombudsman zou de bevoegdheid hebben om gevraagd en ongevraagd te onderzoeken of de overheid en andere instellingen zich houden aan de wet- en regelgeving rondom het dierenwelzijn en waar dit niet zo is zwaarwegende aanbevelingen te doen. Bijvoorbeeld in gevallen waar een NVWA suboptimaal zou presteren, zou de Dierenwelzijnsombudsman klachten kunnen behandelen en mensen kunnen verhoren.’

Dierenwelzijn in de supermarkt

Volgens De Groot moet het de consument veel makkelijker worden gemaakt om diervriendelijke keuzes te maken. Hij pleit voor een duidelijk keurmerk vanuit de overheid over de productie van dierlijke producten. Een zogeheten Method of Production (MoP)-label. Hiermee wordt meteen duidelijk uit welk houderijsysteem een product afkomstig is. Het geldt dan voor vlees en kaas, maar ook voor bijvoorbeeld medicijnen en make-up. Verder zou er op de verpakking een QR-code kunnen komen te staan waar een video te vinden is over de algemene leefomstandigheden van het dier.

Halvering

Wat volgens De Groot ook helpt om het dierenwelzijn te verbeteren is om minder dieren te houden in Nederland. Dat is goed voor de natuur, beter voor het klimaat, maar uiteindelijk ook voor het dier. Want zo verlicht je de druk op het houd- en slachtsysteem. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor