De broeikasgasuitstoot van Nederland kan in 2040 naar nul. Dat onderbouwen Greenpeace Nederland en acht inwoners van Bonaire in hun repliek op de argumenten van de Nederlandse Staat in de klimaatzaak Bonaire. Op 7 en 8 oktober dit jaar wordt de zaak behandeld in de rechtbank van Den Haag.
In de rechtszaak gaat het erom of de Nederlandse Staat genoeg doet tegen de klimaatcrisis. Zo is er nu geen plan om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, terwijl een onderzoek van de VU heeft laten zien dat die effecten enorm kunnen zijn. Greenpeace wil daarom afdwingen dat de regering de uitstoot van broeikasgassen sneller moet stoppen.
Een belangrijk nieuw bewijsstuk in deze zaak is dat klimaatneutraliteit in 2040 haalbaar is. De Nederlandse overheid heeft momenteel als doel om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, maar Greenpeace zegt dat dit te laat is om de klimaatcrisis voldoende te tempen. Zodoende hebben Greenpeace Nederland en Natuur & Milieu laten doorrekenen of het ook tien jaar eerder kan. Drie onafhankelijke onderzoeksbureaus, namelijk Kalavasta, CE Delft en Berenschot, komen tot de conclusie dat het inderdaad mogelijk is. Wel gaan hier enorme inspanningen mee gepaard.
De onderzoeksbureaus hebben doorgerekend dat klimaatneutraliteit in 2040 investeringen van tussen de 24 en 34 miljard euro per jaar vereist. Daarnaast benadrukken zij het belang van grondstoffen voor grote aantallen windturbines, zonnepanelen en batterijen. Ook personeel blijkt een grote opgave. De onderzoekers verwachten dat op de piek van het werk zo’n 560.000 extra arbeidsplaatsen nodig zijn.
Een belangrijke kanttekening is dat het uitgangspunt van het onderzoek was dat de huidige levensstijl en industrie “grotendeels behouden blijven”. “Dat is het scenario dat de overheid zelf gebruikt”, zegt Maarten van de Zeeuw, klimaatexpert bij Greenpeace. “In dit scenario worden fundamenteel andere keuzes gemaakt, dan die wij als Greenpeace zouden maken. Zo blijft iedereen in het gebruikte scenario evenveel consumeren en blijft alle zware industrie in Nederland. Dat maakt de transitie complexer en duurder. Maar ook in dat geval kan het: een klimaatneutraal Nederland in 2040.”
Bronnen: Greenpeace en ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.