Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontelbaar veel slakken in Voornes Duin

  •    •  
01-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1009 keer bekeken
  •  

Voornes Duin is enorm soortenrijk aan slakken. Dat komt door alle overgangen tussen nat en droog, kalkrijk en kalkarm, begroeid en kaal, en ga zo maar door. Slakkendeskundige Tello Neckheim heeft een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de slakkenrijkdom van Voornes Duin en neemt ons mee op slakkenjacht. 

Slakken in alle vormen en maten

De helft van alle landslakken in Nederland kun je in dit gebied zien. Voornes Duin behoort daardoor tot een van de meest soortrijke gebieden van het land. Je hebt hier allerlei minuscule zeldzame soorten zoals de nauwe korfslak, maar ook slakken zo groot als de wijngaardslak. Dat komt omdat het gebied relatief veel valleien, bossen en moerassen kent met alle denkbare overgangen. In het open duin heb je het mostonnetje, in de duinbossen heb je weer de stekelslak. In de natte moerassen vind je de donkere glimslak en de slanke barnsteenslak.  

Vergeten schorshoren

We beginnen onze tocht in een duinbos. Hier gaan we op zoek naar de schorshoren die uitsluitend op schors van bomen leeft met een lage zuurgraad, zoals iepen. Ze eten algjes, korstmossen en mossen. Het is een zeldzame soort en komt vooral bij de kust voor in vochtige bossen. Je hebt twee soorten schorshoren, de gewone en het vergeten schorshorentje. Die laatste was lang geleden al wel eens ontdekt, maar nooit wetenschappelijk beschreven. Een professor die de soort later toch ging beschrijven, heeft hem vervolgens toepasselijk het vergeten schorshorentje genoemd. In ons land werd die voor het eerst in 2005 ontdekt, hier op Voorne.  

Langzaam wegkruipen

We lopen verder richting het Quackjeswater, een groot duinmeer met een moerassig karakter. Onderweg kijken we vooral onder dood hout. Daar zijn veel soorten te vinden en zijn ze makkelijk te zien. Als je het hout oppakt, beginnen ze namelijk (heel langzaam) weg te kruipen. Rondom het Quackjeswater kun je echte moerassoorten vinden zoals de donkere glimslak, de bolle dwergslak en de dikke en de tandloze korfslak.  

We eindigen de zoektocht naar slakken bij de zeereep met open duinen. De slakken hier hebben zich aangepast aan droogte en warmte, zoals de segrijnslak en de zwartgerande tuinslak, waarvan je vooral ook veel huisjes kunt vinden.

Kijk zondag 3 november 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over Voornes Duin op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor