Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontmoeting met kraanvogels | Compilatie Zelf Geschoten

  •    •  
11-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7079 keer bekeken
  •  

Kraanvogels hebben in 2023 een uitstekend broedseizoen gehad. Er huisden 49 paren in Nederland die in totaal 33 jongen grootbrachten. Een record! Het is niet alleen voor de mens bijzonder om deze grote vogel met struisvogelachtige 'staart' tegen te komen in de natuur, ook voor andere dieren is het enorm indrukwekkend.

Het bovenstaande filmpje is een compilatie van allerlei ontmoetingen met kraanvogels. En niet alle dieren zijn blij met deze nieuwe speler in het veld:

  • In het filmpje van Henriette Scharphof proberen kieviten de veel grotere kraanvogels te verjagen. In het hoge gras lopen namelijk de pulletjes van deze weidevogels rond en die zouden weleens per ongeluk in de snavel van een kraanvogel terecht kunnen komen.
  • De aalscholver in het filmpje van Erik Kruise heeft het moeilijk. Vier kraanvogels verjagen de vogel en dat gaat er best hard aan toe.
  • Het derde beeld toont vooral hoe groot de kraanvogels zijn ten opzichte van de andere vogels. De kraanvogels zijn vooral met elkaar bezig en de andere vogels moeten plaats maken voor de balts. Gefilmd door Rein Schonewille.
  • En als laatste een ontmoeting met een ree gefilmd door Hendrik Timmer. De ree duikt even op tussen het hoge riet en lijkt onder de indruk van de enorme vogel.

Topjaar voor kraanvogels

Het broedsucces van de kraanvogels in 2023 is vooral te danken aan de natte omstandigheden in Drenthe en Friesland dit voorjaar, als gevolg van flinke regenval. Hun aanwezigheid in Nederlandse natte heide- en hoogveengebieden is het bewijs dat bescherming en natuurherstel lonen. Er broeden steeds meer van deze iconische vogels in Nederland.

Van zoveel mogelijk paren is het broedsucces onderzocht. Bij de 45 paren die eieren legden kwamen 33 jongen groot. Dat is een hoog aantal vergeleken met andere jaren, dat te danken is aan de overvloedige regenval in het voorjaar van 2023. Ook 2021 en 2022 waren natte voorjaren met een hoog broedsucces, in tegenstelling tot de jaren 2028-2020. Kraanvogels houden van nattigheid. Bovendien leidt veel regen tot minder bezoekers aan de natuurgebieden, waardoor hun broedplaatsen ook minder verstoord werden.

Recreatie, steden en bestrijdingsmiddelen

In Nederland heeft de ontwikkeling van grote, natte natuurgebieden zoals het Fochteloërveen en het Dwingelderveld ook gezorgd voor een optimaal klimaat voor onder andere kraanvogels.

De populatie kraanvogels van het Fochteloërveen blijft volgens de Vogelbescherming Nederland wel onder druk staan door de toenemende recreatie en de verstedelijkingsdruk vanuit Assen. Maar ook de lelieteelt in aangrenzende landbouwgebieden vormt voor hen een bedreiging. Ondanks dit topjaar voor kraanvogels houdt Vogelbescherming Nederland vinger aan de pols.

Dit fragment behoort tot uitzending van Vroege Vogels TV over het Fochteloërveen:

Bron: Vogelbescherming Nederland

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor