Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oorlog om de tonijn

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
tonijn_pixabay

© bron: pixabay

Steven Adolf is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en zo’n beetje de grote Nederlandse tonijnen-expert. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek over deze veel gegeten, maar ook fascinerende vis. Over de geschiedenis van de tonijnvangst en de enorme machtsstrijd rond misschien wel de belangrijkste consumptievis ter wereld. In ‘Tuna Wars’ beschrijft Adolf onder meer hoe Hannibal in staat was om zijn olifantencampagne op Rome te financieren dankzij de tonijn.

Tonijn in blik

De populariteit pakt niet goed uit voor de vis. Verschillende soorten als de geelvintonijn, de blauwvintonijn en de grootoogtonijn zijn in het verleden structureel overbevist. Al lijkt het de laatste jaren weer beter te gaan, zo vertelt Adolf. De skipjack (een tonijnensoort) komt nog ruim voor. En deze kleine tonijn is goed voor zestig procent van het volume. En het is deze tonijn die vooral in blik in onze supermarkten te verkrijgen is.
Steven Adolf is verbonden aan het Best Tuna Project. Hierbij kijkt hij vooral naar duurzame vangstmethodes en certificering, zoals het MSC-keurmerk. Hij schreef in 2009 het boek 'De reuzentonijn' waarin hij de teloorgang van de blauwvintonijn in de Europese wateren beschrijft.
Binnenkort verschijnt (in het Engels) zijn nieuwe boek ‘Tuna Wars’. Kijk voor meer informatie op het tonijnblog van Steven Adolf

Meer over:

tonijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor