Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opsporing verzocht: de Nieuw-Zeelandse landplatworm

  •  
22-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
469 keer bekeken
  •  
Nieuw-Zeelandse landplatworm

Nieuw-Zeelandse landplatworm

© Fotograaf S. Rae, Wikimedia Commons oorspronkelijk gepost op FlickreviewR

Ondanks dat deze exoot nog niet in ons land is aangetroffen vraagt Landplatwormen coördinator van stichting EIS, kenniscentrum insecten en andere ongewervelden, Sytske de Waart iedereen waakzaam te zijn. Want dit bodemdiertje rukt op via de import van potplanten uit verre oorden. Zo is deze platworm al in Engeland gearriveerd en zijn “collega” de Australische tweestreep is al in ons land waargenomen.

Dus mocht je potplanten aanschaffen, vlooi ze dan uit. Want ook al lijken ze onschuldig, het zijn toppredatoren van bodemdieren. Ze eten regenwormen en kunnen daardoor een negatieve invloed hebben op de bodemkwaliteit in de natuur, maar ook in de land- en tuinbouw. De laatste decennia wordt in Europa steeds vaker melding gemaakt van import van landplatwormen met potplanten, met name uit Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Platwormen

 In Nederland zijn tot nu toe drie exotische landplatwormen gevonden, maar dit is ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg.
  1. De hamerhoofdlandplatworm Bipalium kewense komt in kassen voor, maar in kan onze streken niet buiten overleven.
  2. De grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor werd in 2014 gefotografeerd in een tuin in Castricum en werd in 2019 aangetroffen in een tuin in Rotterdam.. Deze worm kan tot 12 centimeter lang worden.
  3. De Marionfyfea adventor is een kleine soort die pas in 2016 werd beschreven, op basis van dieren uit Nederland. Deze worm is verder bekend uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar komt van oorsprong waarschijnlijk uit Nieuw-Zeeland. 

Opsporen

De landplatworm waar je alert op dient te zijn bij aankoop van planten is de  Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus) komt óók uit Nieuw Zeeland, en is al wel in Engeland en Ierland maar nog niet in de vrije natuur in Nederland waargenomen. De soort staat sinds kort op de invasieve exotenlijst  van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De organisatie heeft vier nieuwe diersoorten toegevoegd aan de lijst met zogeheten invasieve exoten. Dat zijn plant- en diersoorten die door toedoen van de mens in Nederland terecht zijn gekomen en hier schade kunnen veroorzaken of inheemse soorten verdringen. Dat betekent dat het verboden is om deze dieren in de EU in te voeren. Dus blijf alert bij planten uit het buitenland.en meld je vondst bij waarneming.nl

Foto van de Nieuw-Zeelandse platworm is gemaakt door fotograaf S. Rae, Wikimedia Commons oorspronkelijk gepost op FlickreviewR .

Meer over:

landplatworm
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor