Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poelsnippen trekken extreem hoog

  •  
04-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3771 keer bekeken
  •  
poelsnip_zg

Poelsnip

Dat vogels enorme afstanden tijdens de trek kunnen afleggen weten we al lang. Maar welke hoogten ze kunnen bereiken tijdens de soms duizenden kilometers lange vlucht was lang niet duidelijk. Uit een nieuwe studie van trekvogelonderzoeker Raymond Klaassen blijkt dat poelsnippen vliegen tot een hoogte van wel 6 a 8 kilometer. In Vroege Vogels vertelt hij wat de waarschijnlijke verklaring is van dit opmerkelijke vlieggedrag.

Poelsnippen jojoën

Poelsnippen vliegen dus extreem hoog, maar waarom? Het zou te maken kunnen hebben met de windsnelheden. Of om uit de klauwen te blijven van roofvogels. Maar volgens Klaassen is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Opvallend is dat de poelsnippen vooral overdag zo hoog vliegen. In de nacht dalen ze een paar kilometer af. Een verklaring voor dit dag-nacht gejojo is dat de vogels door de vlieginspanning en de straling van de zon te veel warmte produceren. Hoe hoger ze vliegen hoe meer ze afkoelen. In de nacht is het een stuk koeler zo zonder de zon, en daarom kunnen ze dan ook lager vliegen.

Snelste trekvogel

rosse_grutto_keesvenneker

De ene rosse grutto bijna in zomerkleed de ander nog totaal in winterkleed.

© Fotograaf keesvenneker

Tijdens de tocht die de poelsnippen maken van hun broedplaatsen in Zweden naar het overwinteringsgebied in Afrika stoppen ze niet. De ruim 7000 kilometer vliegen ze in een keer. Volgens Klaassen is de poelsnip daarmee de snelste trekvogel op aarde. Een rosse grutto heeft het wereldrecord langste non-stopvlucht gebroken met een tocht tussen Alaska en Nieuw-Zeeland. De weidevogel zou in elf dagen een afstand van meer dan 12.000 kilometer hebben afgelegd.

Snippen

watersnip_CorMoesbergen

Watersnip

© Fotograaf CorMoesbergen

De poelsnip lijkt op onze watersnip. De vogel is ongeveer 30 cm groot, heeft een lange snavel en heeft vooral wormen, slakken en insecten op het menu staan. Voor de poelsnip aan de lange trektocht naar het zuiden begint eet de vogel zijn buikje bijna letterlijk rond. Hij is dan zo vet dat opvliegen nog een hele tour is. De poelsnip broedt in tegensteling tot de watersnip niet in Nederland, maar in Rusland en Noord- en Oost-Europa.

Op een biljet van honderd gulden in Nederland voor de invoering van de euro stond op de voorzijde een watersnip afgebeeld, en op de achterkant een poelsnip. Als broedvogel is hij al bijna een eeuw uit ons land verdwenen: de poelsnip. Zelden wordt hij nog waargenomen, maar vorige maand is dit individu gespot op Texel. Renzo van den Akker filmde kreeg de vogel in beeld.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor