Bruine ratten zitten samen met slakken en muggen in het verdomhoekje van de Nederlandse natuur. Toch hebben ze een fascinerende levenswijze en een interessante geschiedenis. Bekijk onze mooiste foto's van deze underdog.
De bruine rat is van oorsprong een exoot die in de 18e eeuw vanuit Azië naar Europa is gebracht door de scheepvaart. Hier kregen ze het aan de stok met onze inheemse zwarte rat. De bruine rat was niet alleen fysiek sterker, hij bleek ook beter bestand tegen het klimaat. Nu komt de zwarte rat bijna nergens meer voor in Nederland.
Alleseter
De bruine rat staat vooral bekend om z’n allesomvattende menu. Je kan het zo gek niet bedenken of de bruine rat lust het: zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogels, eieren en aas. Ze eten zelfs botten en producten als zeep en kaarsen. En last but not least: ze zijn natuurlijk gek op menselijk afval.
Deze rat neemt een eikel mee naar z’n hol. Fotograaf: RuurdJellevdLe.
Bruine ratten leven in kleine sociale groepen in een holenstelsel. Voordat ze hun hol verlaten, onderzoekt één rat (ook wel pionierrat genoemd) ongeveer 2 minuten lang de omgeving. Als de kust veilig is, verlaten ook de andere ratten het hol.
Pionierrat onderzoekt de omgeving. Fotograaf: Daniel_Martens.
De bruine rat wordt ook wel rioolrat genoemd. Ze gedijen namelijk uitstekend in onze riolen. Dat komt mede omdat bruine ratten goede zwemmers zijn. In Italië is zelfs een kolonie bekend die naar mossels duiken.