Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincies verrast dat kabinet plannen landelijk gebied schrapt

  •    •  
04-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
hellingbos_tv

De provincies zijn verrast door het bericht dat het kabinet de programma's voor het landelijk gebied (NPLG) wil schrappen. Meerdere provincies laten weten dat de doelen blijven staan en dat ze eerst het Kamerdebat van woensdagmiddag over stikstof afwachten.

"Als de toezeggingen echt teniet worden gedaan, dan moet de regering het zelf doen", zei een woordvoerder van Noord-Holland. "We gaan vanmiddag zien of het echt zo is."

Gebiedsgericht aanpak

Ook een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant zegt te wachten op het Kamerdebat. "Wij zijn verantwoordelijk hiervoor, maar we hebben het Rijk er wel bij nodig." Zuid-Holland sluit zich daarbij aan. "Los van het NPLG blijft een samenhangende aanpak vanuit de gebieden noodzakelijk. De doelen voor natuur, water, stikstof, tuin- en landbouw en klimaat in het landelijk gebied blijven immers overeind en daarom blijven we geloven in die gebiedsgerichte aanpak."

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) zei op NPO Radio 1 ook namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) dat het voor de provincies nog afwachten is. "Er was al minder geld hiervoor in het hoofdlijnenakkoord en meer geld voor landbouwdoelen. Wij moeten zien hoe wij ons daartoe gaan verhouden." Volgens Beemsterboer is het nog afwachten of de plannen volledig worden geschrapt.

Programma voor het landelijk gebied

Iedere provincie heeft een eigen programma voor het landelijk gebied opgesteld. Daarin zijn plannen uitgewerkt om de stikstofuitstoot terug te brengen, wettelijke natuur- en waterdoelen te halen en om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. De provincies hadden al om veel meer geld gevraagd dan de ruim 24 miljard euro die het vorige kabinet ervoor had uitgetrokken. Het nieuwe kabinet had het fonds daarvoor al ingetrokken.

Reactie natuurorganisaties

Natuur- en milieuorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet grotendeels wil breken met de natuur- en stikstofplannen die in de afgelopen regeerperiode zijn gemaakt. "De natuur staat er ontzettend slecht voor en het is daarom cruciaal dat de stikstofuitstoot wél gaat afnemen", reageert Natuur & Milieu. Greenpeace concludeert dat dit kabinet "de natuur officieel heeft laten vallen".

Volgens Greenpeace behartigt dit kabinet "enkel de belangen van de grote agro-industrie". De milieuorganisatie procedeert al langere tijd via de rechter tegen het stikstofbeleid van de overheid, dat volgens de organisatie veel ambitieuzer moet. De lijn die het kabinet nu kiest "sterkt ons alleen maar in de bodemprocedure die we zijn gestart om juist de meest kwetsbare natuur in Nederland overeind te houden", laat een woordvoerster weten.

'Knauw voor de Nederlandse natuur'

Natuurmonumenten vindt de voornemens van het kabinet "een klap in het gezicht van iedereen die de afgelopen jaren werkte aan een mooier platteland". Daarnaast is het dreigende wegvallen van provinciale plannen en de bijbehorende financiering "een knauw voor de Nederlandse natuur".

"Het buitengebied verarmt. De biodiversiteit neemt af, het aantal dagvlinders is sinds 1992 gehalveerd. Bloeiende plantensoorten verdwijnen doordat insecten zeldzaam zijn geworden. Die insecten, bestuiven onze gewassen en zijn dus voor onze voedselzekerheid cruciaal", aldus de organisatie.

Reactie Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) snapt de bezwaren van het kabinet . Maar de jongerenorganisatie vindt wel dat het huidige kabinet met een oplossing moet komen zolang de duurzaamheidsdoelen hetzelfde blijven. Het NAJK vond het NPLG "verre van perfect", omdat er geen focus lag op het behoud van vitale agrarische bedrijven. "Maar de afschaffing hiervan vraagt wel om verantwoordelijkheid vanuit het kabinet om met een beter alternatief te komen als je de duurzaamheidsdoelen laat staan", aldus portefeuillehouder Leefomgeving Merel Straathof.

Straathof wijst op de jonge boeren die zonder geldige natuurbeschermingswetvergunning op dit moment in grote onzekerheid zitten. "Als dit niet de manier is om dit probleem op te lossen, wat dan wel?"

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor