Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reactie Greenpeace op nieuwe IPCC-rapport

  •  
28-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
greenpeace-g8f8a1cc94_1920

Greenpeace

© Pixabay

Het laatste rapport van het IPCC, het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, verantwoordelijk voor de meest uitgebreide beoordeling van de gevolgen van klimaatverandering tot nu toe, heeft vandaag zijn nieuwste wetenschappelijke beoordeling aan de regeringen van de wereld voorgelegd.

In het rapport wordt in detail uiteengezet hoe ernstig de gevolgen van klimaatverandering op ecosystemen en mensen nu al zijn. Het rapport richt zich niet alleen op de gevolgen, maar ook waar we kwetsbaar zijn en hoe we ons hierop moeten aanpassen.

Reactie Greenpeace Nederland

Dewi Zloch, klimaat- en energie-expert bij Greenpeace Nederland:"Het had zo erg nog niet mogen zijn. Het klimaat heeft nu al veel impact en we maken steeds meer extremen mee. En toch is dit het veiligste klimaat dat we nog zullen hebben, omdat de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel, de gevaren en de schade die we nog gaan meemaken nu al vaststaan. Dat is heel pijnlijk. Maar alleen door deze feiten eerlijk onder ogen te komen, kunnen we het oplossen."

"Dit zijn spannende en kritieke jaren. Als we nu actie ondernemen, kunnen we nog steeds voorkomen dat het veel erger wordt. Toch bereiden regeringen wereldwijd zich niet voor op de 1,5°C-wereld, terwijl ze dat wel beloofd hebben. We hebben leiders nodig die niet alleen plannen maken op basis van de wetenschap, maar ze ook daadwerkelijk uitvoeren. Het is nu alle hens aan dek. Dit is hét moment om groot te denken, lef te tonen en ons te verenigen."

Sinds de vorige rapporten van IPCC uit 2014 en 2018, komen klimaatrisico's nu steeds sneller voor en zullen  ernstiger worden. Het IPCC concludeert dat het sterftecijfer door overstromingen, droogte en stormen in de voorbije 10 jaar in zeer kwetsbare regio’s maar liefst 15 keer hoger was dan in regio’s die zichzelf beter kunnen beschermen. In het rapport wordt ook erkend dat het van cruciaal belang is de onderling samenhangende klimaat- en natuurcrisis samen aan te pakken. We hebben de natuur hard nodig om ons te beschermen tegen klimaatverandering. 

Reactie Greenpeace Afrika

Thandile Chinyavanhu, klimaat en energie-expert bij Greenpeace Afrika: "Voor velen is de klimaatcrisis een kwestie van leven of dood, omdat er huizen en toekomst op het spel staan. Dit is de realiteit voor de Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van Mdantsane die hun geliefden en bezittingen hebben verloren en voor de inwoners van Qwa qwa die geen toegang hebben tot gezondheidszorg of school, als gevolg van het extreme weer. Maar we gaan dit samen bestrijden. We gaan de straat op, we stappen naar de rechter, samen voor gerechtigheid en we zullen diegenen die onze planeet  hebben beschadigd ter verantwoording roepen. Zij hebben het kapot gemaakt, nu moeten zij het herstellen."

Reactie Greenpeace International

Louise Fournier, campagneleider klimaatrechtvaardigheid bij Greenpeace International: "Met dit nieuwe IPCC-rapport hebben regeringen en bedrijven geen andere keuze dan te handelen in lijn met de wetenschap om aan hun mensenrechtenverplichtingen te voldoen. Als ze dat niet doen, zullen ze voor de rechter worden gedaagd. Gemeenschappen die door klimaatverandering kwetsbaar zijn geworden, zullen hun mensenrechten blijven verdedigen, gerechtigheid eisen en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen. In het afgelopen jaar is een ongekend aantal belangrijke beslissingen met verreikende gevolgen genomen in de rechtbank. Net als de effecten van het klimaat zijn al deze klimaatzaken met elkaar verbonden en versterken ze een wereldwijde norm dat klimaatbescherming een mensenrecht is."

Reactie Greenpeace Oost-Azië

Li Shuo, Global Policy Advisor, Greenpeace Oost-Azië: "Onze natuurlijke wereld wordt bedreigd als nooit tevoren. Dat is niet de toekomst die we verdienen en regeringen moeten reageren op de nieuwste wetenschap met actie dit jaar op de VN-top over biodiversiteit, door zich te verbinden aan de bescherming van ten minste 30% van het land en de oceanen in 2030."

Toekomst

Dit IPCC-rapport zal de klimaatpolitiek bepalen, of de leiders dat nu willen of niet. Vorig jaar gaven regeringen in Glasgow op de VN-klimaattop toe dat ze lang niet genoeg doen om de limiet van 1,5°C opwarming van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, en beloofden ze hun nationale doelstellingen tegen eind 2022 te herzien. Op de volgende klimaattop, COP27 in Egypte later dit jaar, zullen de landen ook de vandaag bijgewerkte IPCC-bevindingen over de groeiende kloof omtrent adaptatie, verlies en schade, en diepe onrechtvaardigheid moeten aanpakken.

De bijdrage van Werkgroep II aan het zesde rapport van het IPCC zal in april worden gevolgd door de bijdrage van Werkgroep III, die zal nagaan hoe de klimaatverandering kan worden beperkt. Het volledige verhaal met alle rapporten van alle werkgroepen van het zesde rapport van het IPCC, wordt in oktober samengebracht in het slotrapport.

Bron: Greenpeace

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor