Een ree die een kat wegjaagt, een mannelijke kleine watersalamander die graag wil paren en een bever die geniet van een stukje schors. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de rubriek Zelf Geschoten van de tv-uitzending over het Kuinderbos. Het winnende filmpje is van de ree die een kat wegjaagt, gemaakt door Steven Weghorst. Katten zijn territoriaal en verdedigen hun gebied tegen indringers. Al is dit wel een hele lastige. "Een jagende kat wordt al snel een verjaagde kat en achterna gezeten door een ree", schrijft hij.
Bevers kunnen tot wel 700 gram schors eten per dag. Gelukkig hebben ze daarvoor grote en sterke oranje tanden die hun hele leven blijven doorgroeien. Filmer Jos van den Elshout kon dit exemplaar prachtig vastleggen in de Brabantse Biesbosch. "Deze Bever snoepte nog snel wat van een boom alvorens terug te zwemmen naar zijn burcht."
Nadat bijna tweehonderd jaar geleden de laatste bever in ons land werd doodgeschoten, zijn er tussen 1988 en 1991 in een experimentele opzet 42 bevers uitgezet in natuurgebied de Biesbosch. Het was een spannende operatie. Ondertussen gaat het daar goed met de soort. Bekijk ook onderstaand tv-fragment over bevers in de Biesbosch.
Wanneer een mannelijke kleine watersalamander wil paren met een vrouwtje, achtervolgt en besnuffelt hij haar. Hij blijft voor haar langs zwemmen tot ze interesse krijgt. "In de avond van 1 april zag ik deze salamanders in de vijver van mijn eigen tuin in Oosterbeek", aldus Joost Borsboom. "Dit mannetje ging achter een 'hard to get' vrouwtje aan. Het waren vorig jaar nog juvenielen, waarschijnlijk via eitjes van planten meegelift. De vijver is pas in mei 2023 gemaakt."
De groene specht is fervent op zoek naar z’n lievelingskostje: mieren. Voedsel zoeken doet die, in tegenstelling tot de meeste andere spechtensoorten, dus niet door op boomstammen te hakken en roffelen, maar gewoon op de grond. Wil Ooms filmde dit exemplaar in zijn achtertuin in Haaksbergen.
De vogel heeft een heel lange tong die wel tot 10 cm uit de snavel kan komen. Die is niet alleen heel erg kleverig, maar heeft ook een haakvormig uitsteeksel aan de punt. Een perfect instrument om larven en cocons uit een mierennest op te likken. Meer weten over deze bijzondere specht? Bekijk ook onderstaand filmpje.
Paardenbloemen zijn een belangrijke bron van nectar voor vlinders omdat ze al vroeg in het jaar in bloei staan. Deze kleine vos zuigt het nectar op met zen lange roltong. In de berm langs het fietspad zag Stephan Jourdan bloemen die druk bezocht werden door vlinders, waaronder deze.
Wil je meer vlinders in je tuin? Bekijk dan onderstaand filmpje met tips!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.