Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rijk verkoopt grond datacentrum Zeewolde nog niet'

  •  
10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
windmolens zeewolde

Polder bij Zeewolde

© Pixabay

Het Rijk gaat de grond waarop een veelbesproken datacentrum voor Meta, het moederbedrijf van Facebook, zou komen nog niet verkopen aan de gemeente Zeewolde. De gemeente voldoet nog niet aan de gestelde voorwaarden. "Dan is ook de boodschap aan Zeewolde: dan wordt op dit moment de grond nog niet verkocht", zegt minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening).

De minister gaat hierover in gesprek met de gemeente Zeewolde. "We weten ook dat de politieke situatie in Zeewolde natuurlijk is veranderd", benadrukt hij. Partijen die zich hadden verzet tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Of het datacentrum nu definitief van de baan is, is nog niet duidelijk.

Eisen aan duurzaamheid en energie

Onderzoeksorganisatie TNO had kritisch naar de voorwaarden gekeken, en aan een deel van de voorwaarden wordt niet voldaan, aldus De Jonge. "Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie."

Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad van Zeewolde in met de komst van het datacentrum. De komst van Meta was echter omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. Ook onder de inwoners van Zeewolde, die tijdens de verkiezingen tegenstanders aan een meerderheid in de gemeenteraad hielpen. Meta besloot daarop de plannen voor het datacentrum op te schorten.

De gemeente Zeewolde zegt in een reactie te hebben kennisgenomen van de brief erover van De Jonge en een bijbehorende conceptrapportage van het Rijksvastgoedbedrijf. "Het college gaat nu eerst de inhoud bestuderen en komt op een later moment met een reactie."

Strikte regulering

Vrijdag stemde de ministerraad in met strikte regulering van grote datacentra. Dat betekent dat gemeenten in bestemmings- en omgevingsplannen geen datacentra mogen toelaten. Een paar gebieden in de provincies Groningen en Noord-Holland zijn hiervan uitgezonderd, omdat deze zich bevinden aan de rand van Nederland waar voldoende ruimte is. Ook voor Zeewolde, in Flevoland, heeft het besluit geen gevolgen.

Bron: ANP

Meer over:

datacenter, zeewolde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor