Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rode wouw als de grote roofvogel van het kleinschalige landschap

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8105 keer bekeken
  •  

Met een spanwijdte van zo’n 1,60 meter is dit icoon van het kleinschalige landschap bijna niet te missen: de rode wouw. Deze indrukwekkende roofvogel, die alleen in Europa voorkomt, verdween eind vorige eeuw uit ons land. Nu is hij weer voorzichtig bezig aan een opmars en dat wordt strak in de gaten gehouden. Zo ook door ecoloog Rick de Ruiter, die heel Twente afspeurt naar broedende rode wouwen.  

Bolwerk in Twente

Twente is langzaam een rode wouwenbolwerk aan het worden. De grote roofvogel verdween eind jaren 80 als broedvogel, vooral door bejaging en vergiftiging. Sinds 2010 zijn er weer broedparen in ons land en het aantal neemt langzaam toe. Hij is nu te vinden in Zuid-Limburg, de Achterhoek en dus Twente.

Het kleinschalige landschap hier in het oosten van het land is ideaal voor de vogel. Ze broeden in hoge boomtoppen en jagen op kleine vogels en zoogdieren boven open landschappen zoals akkers. In de rest van Europa zie je hem vooral in heuvelachtige gebieden bij beken. Dit soort natuur heb je in Nederland minder, al zijn blijkbaar de glooiende stuwwallen met beken zoals de Dinkel toch net goed genoeg.

rode wouw foto 2

Menno Bentveld (links) en ecoloog Rick de Ruiter

© Vroege Vogels TV

Verborgen nesten

Om precies te weten hoe het met de vogel gaat, houden vrijwilligers de populatie goed in de gaten. Rick begint in het vroege voorjaar met speuren. Dan zijn de dieren net terug uit Zuid-Europa, waar ze overwinteren. Rick trekt heel Twente door op zoek naar vliegende rode wouwen. Ze hebben een groot territorium en de nesten vinden is lastig. Zodra hij een vogel in het vizier heeft, blijft hij hem volgen tot hij het nest ontdekt.

Rond april leggen de rode wouwen eieren, slechts één legsel per jaar. De jongen vliegen na maximaal twee maanden uit. Veel van die jongen worden geringd en sommige ook gezenderd. De sterftecijfers van jonge rode wouwen liggen hoog en zijn vaak onnatuurlijk. Zo blijken ze vaak verkeersslachtoffer te worden of vliegen ze tegen windturbines aan. Ook zijn er vermoedens dat de vogels nog altijd bejaagd en vergiftigd worden.

Kijk zaterdag 27 mei 2023 naar de uitzending over Dinkelland om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor