De roerdomp heeft de perfecte camouflage om zich te verbergen in het riet. Er eentje zien, is dus niet altijd gemakkelijk. Toch kon filmer Jerry van Rekom de vogel prachtig vastleggen! "Bijgaand een filmpje van een zonnende roerdomp in de Donkse Laagten", schrijft hij. "Hij zocht toch maar het riet op om minder op te vallen."
Roerdompen hebben de reputatie van 'mysterieuze vogels'. Dat komt niet alleen omdat ze zo moeilijk te vinden zijn, maar ook door de rechtopstaande houding die ze soms aannemen. Tijdens deze zogeheten paalhouding strekt de vogel z'n nek en staat die met het hoofd helemaal naar boven. Zo imiteert het dier een stengel en is die bijna niet te zien tussen het riet. Zelf ziet die wel alles om zich heen. Hoe dat er precies uitziet, zie je in onderstaande video.
Het geluid van de roerdomp maakt de vogel nog extra bijzonder. In de baltstijd maakt die een laag, diep ‘hoempgekuid’ die doet denken aan een misthoorn. Alle roerdompen hebben hun eigen hoemp, waardoor ze individueel herkenbaar zijn. Wanneer hij op trek is, klinkt zijn roep als een meeuw-achtig "kau".
De geelbruine reiger is perfect aangepast aan het riet. Niet alleen zijn de veren perfect gecamoufleerd, ook de poten zijn goed aangepast. Met z'n extra lange tenen kan die zich vasthouden aan het riet en zo behendig over een dichtbegroeide waterrand sluipen op zoek naar een prooi.
Meer weten over de roerdomp? Bekijk ook onderstaand tv-fragment van Vroege Vogels over roerdompen in het Ilperveld.
Heb je zelf ook iets moois gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.