Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roetschorsziekte bij steeds meer bomen

  •  
25-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
556 keer bekeken
  •  
b34b653281

© Esdoorn - Fotograaf l.zantinge

Roetschorsziekte is een boomziekte die in korte tijd leidt tot het afsterven van bomen en is opnieuw vastgesteld bij vier esdoorns in Ridderkerk. De bomen zijn onlangs gekapt en gecontroleerd afgevoerd, om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
De boomziekte komt al geruime tijd voor in Europa en is dit jaar vaker dan ooit aangetroffen in Nederland, onder andere in Amsterdam en Utrecht. Vorig jaar werden in 's Heerenberg 34 esdoorns gekapt met roetschorsziekte. De afgelopen twaalf maanden zijn aangetaste bomen aangetroffen in het noorden, midden en westen van Nederland.

Chronische longklachten

Voor het eerst werd een geval van roetschorsziekte in Nederland geconstateerd in 2013, maar de boomziekte werd pas in 2014 herkend. Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door de zakjeszwam Cryptostroma corticale . De sporen van de zwam worden door de wind verspreid en kunnen chronische longklachten veroorzaken.

Roetachtige plekken

De ziekte is te herkennen aan de roetachtige plekken op de stam waar de bast is verdwenen. Bomendeskundigen Ron Schraven geeft aan dat de bestrijding van de ziekte niet mogelijk is. Bomen kunnen het beste onder gecontroleerde omstandigheden worden weggehaald. Er is geen reden tot paniek, maar wel verontrustende ontwikkeling.
Burgers worden opgeroepen om zieke bomen te melden bij de gemeente.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor