"Deze roze spreeuw zit al enige tijd op Texel" , schrijft filmer Erik Ganzeboom. "Deze soort wordt vaker op het eiland gezien, maar nog nooit zo lang als deze keer. Het ziet er naar uit dat deze vogel dit jaar overwintert op Texel. Gelukkig heb ik deze bijzondere vogel mooi kunnen vastleggen." Erik maakte zijn filmpje eind oktober. Ook in de weken daarna zijn er veel waarnemingen van de spreeuw doorgegeven. De roze spreeuw werd op 25 juli voor het eerst gezien op Texel tussen een groep gewone spreeuwen. De laatste melding van een waarneming op Texel is van 5 januari.
De roze spreeuw is het zeldzame en exotische broertje van de 'gewone' spreeuw die we hier in Nederland kennen. De vogels komen hier niet van nature voor, maar broeden in Oost-Europa: van Bulgarije, Hongarije en Roemenië tot Turkije, Afghanistan, Kazachstan en zelfs tot in China. In de winter trekken de vogels richting India en Sri Lanka. De exemplaren die in Nederland gezien worden, zijn dus dwaalgasten die hier per ongeluk terecht komen.
De roze spreeuw dankt zijn naam aan de roze kleur van het broedkleed (zie foto onder). In die periode zijn de buik, rug, snavel en poten roze. In de winter verliest de vogel zijn felle kleuren en worden de roze delen wat meer bruingrijs. De mannetjes zijn te herkennen aan de paarsachtige metaalglans op de zwarte kop en een groene metaalglans op de vleugels. Ook hebben ze een lange, afhangende kuif. De Vrouwtjes hebben minder felle kleuren, een bruin getinte rug en een kortere kuif.
© corineoste
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.