Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rubber korrels niet alleen gevaar gezondheid

  •  
08-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
Rob Buiter 814IMG_5033
De rubber korrels – of beter gezegd: snippertjes – die op kunstgras voetbalvelden worden gebruikt liggen onder vuur. Er zitten zoveel zogenoemde 'PAK's' in, dat de gezondheid van de spelers mogelijk in het geding is. Maar volgens het Recycling Netwerk is er nóg een probleem: de korreltjes vervuilen de bodem onder de velden!
Volgens het Recycling Netwerk zijn mogelijk in tientallen gevallen inmiddels de normen overschreden van het Besluit Bodemkwaliteit. De oorzaak is het uitlogen van zink uit de vermalen autobanden die gebruikt worden als instrooirubber.
Recycling Netwerk is een coalitie van milieu organisaties die aandacht vraagt voor 'hoogwaardige recycling' van gebruikte materialen. 'Maar dit kun je onmogelijk hoogwaardige recycling noemen', stelt Robbert van Duin van het netwerk. Hij heeft de milieu-inspectie gevraagd wat zij aan dit probleem gaat doen.
Autobanden bestaan voor 20 tot 30 procent uit allerlei metalen en toeslagstoffen, waaronder ook 1 à 2% zinkoxide. Door het uitlogen van het zink in vermalen autobanden spoelt er op de kunstgrasvelden voortdurend zink naar beneden en raakt de laag onder die velden steeds meer vervuild: een milieuprobleem bovenop de mogelijke gezondheidsproblemen die al eerder werden gesignaleerd. Voordat de eerste kunstgrasmat wordt vervangen (na 10 tot 15 jaar) kan de bodem onder de kunstgrasmat al zo sterk vervuild zijn dat de normen van het Besluit Bodemkwaliteit zijn overschreden. Wanneer het gaat om een kunstgrasveld met daaronder voldoende drainagezand én lavakorrels duurt het tientallen jaren voordat niet alleen de onderlaag, maar ook de bodem daaronder te zwaar vervuild raakt. Maar zonder onderlaag kan de bodemnorm al na 4 of 6 jaar zijn overschreden; bij een beperkte onderlaag (alleen lavakorrels) berekende men 7 of 10 jaar, aldus het Recycling Netwerk.
Reactie van brancheorganisaties VACO en RecyBEM op de uitzending van Vroege Vogels:
'In het programma Vroege Vogels stelde het Recycling Netwerk dat er in Nederland ‘mogelijk tientallen’ kunstgrasvelden met rubbergranulaat liggen die de normen van het Besluit Bodemkwaliteit op het gebied van zink overschrijden.
Deze uitspraak is onjuist. Nederlandse kunstgrasvelden met rubbergranulaat zijn namelijk uitgerust met een veilige onderlaag van ofwel zand, ofwel lava én zand, waardoor de zinkbestanddelen niet in de bodem terechtkomen. Zink uit het rubbergranulaat kan op deze ondergronden pas na 230 jaar in de onderliggende bodem terecht komen, terwijl de velden binnen dertig jaar worden vervangen.
Er zijn twee waarborgen die ervoor zorgen dat de velden worden aangelegd met een veilige onderlaag.
In de eerste plaats erkent de KNVB alleen velden die op de sportvloerenlijst staan van NOC-NSF staan. Op die lijst staan alleen kunstgrasvelden met rubbergranulaat met een veilige onderlaag van zand of lava én zand. Enkel velden op de sportvloerenlijst mogen gebruikt worden voor de competitie van de KNVB.
In de tweede plaats zijn opdrachtgevers voor de aanleg van velden, meestal gemeenten, wettelijk verplicht de velden volgens de voorgeschreven stand der techniek aan te leggen. De algemene zorgplicht in het kader van de Wet Milieubeheer is namelijk van toepassing. De Vereniging Band en Milieu en de VACO hebben deze uitgewerkt tot een branchebreed zorgplichtdocument waarin exact beschreven is hoe een veld met rubbergranulaat aan te leggen zodat er geen milieurisico is, dus met een laag van zand of lava en zand. Het Rijk is verantwoordelijk voor en de handhaving  hierop.
Naar de genoemde ondergronden zijn diverse onderzoeken gedaan. Daaruit blijkt dat er voor geen van de stoffen die genoemd zijn in het Besluit bodemkwaliteit een milieurisico is. Ook komt eruit naar voren dat zink uit het rubbergranulaat op een ondergrond van zand, al dan niet gecombineerd met lava, pas na 230 jaar in de onderliggende bodem terecht kan komen. Tot slot wordt in de onderzoeken duidelijk dat drainagewater afkomstig uit de onderlaag van zand na 10 jaar evenveel of zelfs minder zink bevat dan regenwater.'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor