Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schraal grasland voor de kommavlinder

  •  
28-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Kommavlinder

© Bron: Tim Visser

Park Soesterberg bestaat voor een groot gedeelte uit schraal grasland, en dat is vrij uniek in Nederland. Ooit vond je deze begroeiing op heel veel plekken, maar op slechts enkele is het schrale grasland behouden.

Kort gemaaid

Het schrale grasland is gebleven omdat het gebied lang dienst heeft gedaan als vliegbasis. Daarom werd het niet bemest en voor de verkeersveiligheid een paar keer per jaar helemaal kort gemaaid; ideale omstandigheden voor schraal grasland. De bodem bleef zo voedselarm en het gebied groeide niet dicht. Het Utrechts Landschap, dat het terrein tegenwoordig beheert, maait nu ook heel precies om dat schrale grasland te behouden.
Daarnaast is de grond heel kalkrijk, vooral op plekken waar wegen lagen en gebouwen stonden – die nu zijn weggehaald. Van al die gebouwen en dat steen is kalk in de bodem terechtgekomen, waardoor je nu op die plekken vegetatie hebt die je verder alleen in kalkrijke gebieden zoals Limburg tegenkomt.

Kommavlinder

Schraal grasland is niet alleen bijzonder doordat je er allerlei bloemen en kruiden vindt die op voedselrijke grond niet groeien (daar worden ze namelijk meteen overwoekerd door bijvoorbeeld gras), maar door die bloemen en kruiden vind je er ook bijzondere insecten. Met Kars Veling van de Vlinderstichting kijken we uit naar de kommavlinder. Een bedreigde soort, maar hier komt ie voor!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor