Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Floristische Verstekelingen: de kampeerder als plantenverspreider

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2405 keer bekeken
  •  
Naaldzaadbloem

Naaldzaadbloem

© Gert Elbertsen

Exoten hebben een slecht imago, denk bijvoorbeeld aan de reuzenberenklauw of Japanse duizendknoop. Dit is vaak onterecht; veel exoten zijn vaak slechts tijdelijk aanwezig, of burgeren in zonder negatieve effecten op inheemse flora en fauna. In de serie ‘Floristische Verstekelingen’ vertelt amateur-botanist Sipke Gonggrijp hoe planten - soms bewust, maar vaak onbewust - meegenomen worden door mensen en zo op vreemde plaatsen belanden. In deze aflevering: kampeerders.

Meeliften met campingspullen

Kampeerders kunnen onbedoeld belangrijke verspreiders zijn van planten. Tijdens hun verblijf in het buitenland kunnen zaden terecht komen in tenten, wandelschoenen, kleedjes of bijvoorbeeld de deurmat van de camper. Vervolgens kunnen deze weer verspreid worden op Nederlandse campings. Omdat veel Nederlanders in Zuid-Europa kamperen worden er op veel campings plantensoorten uit zuidelijk Europa gevonden.

Sipke Gongrijp

© Gert Elbertsen

Mediterraan klimaat op de camping

Campings hebben vaak een microklimaat die vergelijkbaar is met het mediterrane gebied. Hagen, die geplaatst worden als afscherming, zorgen ervoor dat het net iets warmer wordt en grind kan de temperatuur nog verder opschroeven. Plekken met dood gras, gecreëerd door tenten en campers, bieden daarnaast goede plekken voor zaden om te ontkiemen.

Een bijzondere plant die veelvuldig wordt aangetroffen op Nederlandse campings is de naaldzaadbloem. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, is met de wolindustrie in Europa beland, en wordt inmiddels verspreid door kampeerders. Tegenwoordig is deze soort ingeburgerd; hij gaat niet meer weg en breidt zich mogelijk verder uit. Waar alle andere soorten die verspreid worden door kampeerders onschuldig zijn -je kunt ze zelfs als verrijking van de Nederlandse flora kunt zien- heeft deze soort een negatieve kant; de zaden hebben naalden en kunnen bij betreding lichte ontstekingen veroorzaken.

Serie: Floristische Verstekelingen

In de serie 'Floristische Verstekelingen' bespreken we elke week een andere plantenverspreider. Luister alle afleveringen terug:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor