Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sijsjes overspoelen het land

  •  
18-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
687 keer bekeken
  •  
sijsvrouwtje_MicheldeBeerRS

Een vrouwelijk sijsje

© Michel de Beer

Je mag het gerust een invasie noemen: de afgelopen week zijn de sijsjes in grote getalen Nederland ingevlogen. Sijsjes zijn vinkachtige, groengele vogels met een zwart streepje over de borst en met een klein puntig snaveltje. Ze komen van uit Noorwegen, Zweden, Duitsland maar ook Schotland en Engeland deze kant op. De najaarstrek van de sijzen kevert spectaculaire aantallen op: alleen al op trektelpost De Vulkaan bij Den Haag zijn op één dag maar liefst 23.000 sijzen langsvliegend gezien, en een dag later nog eens 17.000. 

Het ‘tsjieeeep, tsjieep, tsjieeuww’ is nu op veel plekken te horen. “Eén sijs klinkt al snel of het er drie zijn”, zegt Joost van Bruggen, vogeltrekexpert van Sovon Vogelonderzoek Nederland, die het geluid omschrijft als ‘zijig en kwelend’, een ‘heel hoog, ijl, gezellig deuntje’.

Hoe komt het dat het er nu veel zijn?

Kennelijk hebben ze in het broedseizoen ontzettend veel succes gehad in het produceren van jongen, legt Joost van Bruggen uit. Als er daarna een najaar volgt met weinig voedsel, trekken die vele ouders en jongen weg, deze kant op. En dan krijg je een sijzeninvasie zoals dit jaar. Veel sijzen overwinteren hier als de weersomstandigheden goed genoeg blijven, maar ze kunnen ook verder trekken naar Zuid-Frankrijk, het Iberisch schierleiland of Italië.

Jizz

Typisch voor de sijs is dat je ze niet allemaal zomaar te zien krijgt. Ze zijn vrij klein en gaan hard, voor je het weet is zo’n groepje voorbij en dat heeft ook deels te maken met het ijle roepje, waardoor je moeilijk de richting kan bepalen waar het geluid vandaan komt. Toch zie aan het vlieggedrag al meteen dat je met sijsjes te maken hebt: een dansende, golvende vlucht, een beetje vergelijkbaar met een groepje dansende muggen. Vogelaars noemen de manier van herkennen de ‘jizz’: aan de combinatie van formaat, postuur en gedrag kan je bepalen om wat voor soort het gaat, zonder dat je kleur ziet of geluid hoort.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor