Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slak met parasiet, strandvlooien en oog in oog met een velduil

  •    •  
29-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1146 keer bekeken
  •  

Een barnsteenslak met kleurrijke parasiet, strandvlooien die een prooi opruimen en een filmer die oog in oog staat met een velduil. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnaar van deze week is René Vos met de barnsteenslak. In de tentakels van deze slak zit een parasiet. Door de kleur en beweging ervan lijkt de slak nu op een rups of larve. Dat trekt vogels aan. Als die de slak opeten, kan de parasiet zich weer verder verspreiden via de vogelpoep.

Oog in oog met een velduil

Filmer Bert Jonkhans had het geluk om oog in oog te staan met deze prachtige velduil! In tegenstelling tot vele andere uilen, is de velduil ook overdag actief. Toch moet je erg veel geluk hebben dit prachtige roofdier zo goed te kunnen zien! Als broedvogel is de soort in Nederland namelijk zeldzaam geworden. Het ene jaar zijn ze amper te zien, maar wanneer er veel muizen zijn, verschijnen ze in groten getale. In onderstaande video zie je hoe de velduil het veld afspeurt op zoek naar prooien.

Opruimers van het strand

Strandvlooien zijn echte opruimers. Deze kleine kreeftachtige diertjes leven aan de vloedlijn, waar veel voedsel te vinden is. Jan Ronald van de Kamp kon de kleine diertjes mooi vastleggen op het moment dat ze een prooi te pakken hadden. Strandvlooien zijn ongevaarlijk voor mensen en kunnen niet bijten. Ze zijn daarom niet te verwarren met zandvlooien die in tropische en subtropische gebieden voorkomen en wel kunnen bijten. Met vroege Vogels TV maakten we in 2022 een item over de strandvlo.

Atalanta’s en Europese hoornaars eten samen

atalanta

Het sap van deze berk is een lekker hapje voor verschillende insecten. Deze atalanta’s en hoornaars zoeken allemaal een plekje om van de zoetigheid te genieten. Rob Doorneveld kon mooi vastleggen hoe alle insecten strijden om een plekje bij het sap. Wil je meer atalanta's zien? Bekijk dan deze compilatie!

Waarom spreeuwen niet botsen

Deze grote zwerm spreeuwen vliegt perfect samen zonder te botsen. Elke vogel houdt een zevental buren in de gaten waarop ze hun beweging aanpassen. Als een paar spreeuwen van koers veranderen, verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk. Sjoerd Blok filmde dit prachtige tafereel. Bekijk ook onderstaande filmpje over de fotoserie die Erik Hijweege van spreeuwenzwermen maakte.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor