Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slakkendoders zijn echte killers

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1963 keer bekeken
  •  
boekje slakkendoders
Z'n naam klinkt luguber, maar als vliegje ziet hij er best lieflijk uit: de slakkendoder. Slakkendoders zijn vliegjes van 2 tot 14 mm groot, maar ze vallen bijna niet op omdat je ze nooit op bloemen zitten, maar verscholen in de moerasvegetatie. Niet makkelijk te vinden, maar ze zijn er wel!

In Nederland zijn er voor zover bekend 67 soorten, die entomoloog Aat Barendregt nu allemaal beschreven heeft in de Entomologische Tabel van de Nederlandse Slakkendoders. Je kan de vliegjes het best vinden door met een insectennet door de vegetatie te slepen en daarna te kijken of ze in het net zitten. “Ze zitten ondersteboven met de kop vaak naar beneden op een stengeltje of een blaadje en leiden zo een verborgen leven”, legt hij uit.
Aat Barendregt zoekt in z'n net naar slakkendoders

Entomoloog Aat Barendregt zoekt in z'n net naar slakkendoders

© Henny Radstaak

De larven eten slakken

Die lugubere naam hebben de vliegen te danken aan hun larve-stadium: als larve leven ze van slakken. Voornamelijk waterslakken, vandaar dat je slakkendoders juist in moerasachtige gebieden tegenkomt. De vliegen zetten hun eieren af in de buurt van de slakken, meestal dus langs de waterrand.  

“Dat eten doen ze vaak heel direct, gewoon een slak grijpen, maar andere soorten doen het geniepiger: die gaan tussen de slak en het huisje inzitten en leven daar een poosje als een soort parasiet. Ze zuigen de slak leeg, maar zorgen ervoor dat die blijft leven. Uiteindelijk is het wel ‘hap’ en eten ze hem op”, vertelt Aat Barendregt.
Maar zoveel vliegen zijn er niet om de naaktslakken weg te halen
Entomoloog Aat Barendregt

Geen oplossing voor de tuin

Wie vindt dat er teveel slakken in de tuin zitten, denkt misschien: aha, dan heb ik nu dé oplossing! Maar helaas, zo talrijk zijn slakkendoders nou ook weer niet dat ze je van alle slakken in de tuin kunnen verlossen. “Er zijn wel soorten die op landslakken zitten en er zijn zelfs twee soorten slakkendoders die op naaktslakken leven. Maar zoveel vliegen zijn er niet om de naaktslakken allemaal weg te halen”, zegt Aat Barendregt.
slakkendoder

Slakkendoder

© Fotograaf daksaya

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor